|

3. tüp geçidin geçiş ücreti için ilk açıklama

İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü 3. tüp geçit projesinin detaylarını anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Bu proje 100 yıl konuşulacak" dedi. Elvan, günde 2 milyondan fazla yolcunun seyahat edeceği tünel için alınacak ücret konusunda da bilgi verdi.

23:38 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 23:49 - 27/02/2015 Cuma
Diğer

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, NTV canlı yayınına katıldı.


İstanbul'a yapılacak üçüncü tüp geçit projesini anlatan Bakan Lütfi Elvan'a yöneltilen sorular ve verdiği yanıtlar şöyle;


Bu projemiz dünyada bir ilk. Dünyada iki katlı tüneller var tek katlı var ama ilk defa üç katlı bir tünel inşa edeceğiz denizin altından. Bunun orta katından metro sistemimiz geçecek, diğer katlardan otomobiller geçecek. 10 aydan beri tüm ekibimiz çok yoğun çalıştı. Dünyaya örnek olabilecek, belki 100 yıl konuşulacak bir proje. 


Bir ilk, beraberinde bazı risklerde taşımıyor mu? 

Bununla ilgili tüm çalışmalarımızı yaptık. Bu konuyla ilgili bir sıkıntı, bir risk görmüyoruz. Ama bu oluşturacağız mega proje, bir anlamda 100 yıl boyunca İstanbul’daki ulaşım sisteminin ana omurgasını oluşturacak. Biz İstanbul’un trafik analizini yaptık. Yolcu ile ilgili simülasyonlarımızı yaptık, projeler oluşturduk. Boğaziçi Köprüsü aksından Avrupa Yakası’na doğru olan güzergahta ilave bir metro ihtiyacı ortaya çıktı. FSM güzergahında da bir karayolu taşımacılığı gereği ortaya çıktı. Avrasya Tüneli ve 3. köprü tamamlandığını da göz önüne alınarak yapıldı bu çalışmalar. Metro hattımız ile karayolu hattımızı birleştirdik ve 3 katlı bir tünel oluşturduk. 

Söğütlüçeşme’den çıkacak metro hattımız Küçüksu’ya kadar gelecek. İki katlı tünelimiz Çamlık’tan çıkacak ve Küçüksu’da metro ile birleşecek. Gayrettepe’de metro hattımız güneye doğru kayacak. Metro hattımız 31 kilometre. Karayolumuz da 16.5 kilometre olacak aşağı yukarı. Bu model İstanbul’u çok rahatlatacak. Bu metro hattı İstanbul’da şu anda çalışan tüm raylı sistemleri kesen bir hat. Raylı sisteme nereden binerseniz binin, istediğiniz yere ulaşabileceksiniz. Tabii ki 20-30 yıl sonra ilave bir hat gereksinimi olursa bağlantılar yine bu ana omurgaya olacak. Karayolu tünelimiz hem FSM ile hem Boğaziçi Köprüsü’yle hem TEM hem Kuzey Marmara otoyoluna bağlantısı var.

Şu anda fizibilite çalışmaları tamamlanır tamamlanmaz -niyetimiz seçimden önce bunun ihalesine çıkmayı arzu ediyoruz- ihaleye çıkacağız. Avrasya’yı mesela tamamen yerli bir firmamız yapıyor. Bu projemiz tamamen kendimize ait bir ürün. Bu proje İstanbul’u her açıdan rahatlatacak. Vatandaşlarımız bir zaman planlaması yapabilecek. İstanbul’da bir yere ulaşmak için belki yarım saat öncesinden çıkıyoruz ne olur ne olmaz diye.


Günde 2 milyon kişi

Bu 31 kilometrelik metro hattımız günde 1.5 milyon yolcu taşıyacak. Karayolumuz da günde 200 bin aracın geçişine imkan verecek. 2 milyon vatandaşımıza bir günde hizmet verebilecek olan bir sistem. Mevcut olan 9 adet raylı sistem var İstanbul’da.


Geçiş ücretleri

Geçiş ücretlerine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Avrasya tünelinde 4 dolar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 3 dolar civarında. Bunların altında olacağını düşünüyorum. 5 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. 2019 seçimlerine yetiştirmek için çaba sarf edeceğiz. 


İstanbul'u rahatlatacak

Vatandaşlarımızın rahat konforlu seyahat etmesine imkan verecek bir altyapı. Avrasya ve 3. köprü bir rahatlama sağlayacak ama bu projeden sonra büyük bir rahatlama olacaktır. Bugün İstanbul’daki günlük hareketlilik 11 milyon 300 bin. Böyle bir ortamda bu metro sistemi ve tünelimiz İstanbul’un trafiğine çok önemli bir rahatlama sağlayacak. 

#tüp geçit
#avrasya
#fatih sultan mehmet köprüsü
9 yıl önce