|

30 yıllık hayal gerçek oldu

Hakkari Yüksekova Eyyubi Havalimanı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun katılımı ile hizmete giriyor. Bölge halkının 30 yıllık hayali gerçek olurken, bir dönem terörle anılan Hakkari'nin ekonomik hayatı da tümüyle değişecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 19:36 - 25/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

İki yıl önce hizmete girmesi planlanan ancak terör olayları nedeniyle yapımı engellenen Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımı ile hizmete giriyor. Böylece Şırnak Havalimanı'na Şerafettin Elçi'nin adının verilmesiyle başlayan barış rüzgârı Hakkâri'de de esecek. Havalimanın açılması ile birlikte iki ülke arasında ve Türkiye'nin en doğusunda dağların arasında sıkışmış sürgün kenti Hakkari söylemi de artık zihinlerden silinecek.



İLK UÇAK BUGÜN İNİYOR


Turgut Özal'ın başbakanlık yıllarında söz verdiği proje 30 yıl sonra Ak Parti hükümeti tarafından hayata geçirildi. Dün sabah saatlerinde 200 kişilik büyük Airbus uçağın test uçuşu gerçekleşti.



Cumhuriyet tarihinin 40'lı yılları ile birlikte Hakkari-Van karayolu stabilize bir şekilde hizmet verirken, 80'lı yıllarda yapılan yol düzenlemeleri ile Hakkari-Van yol güzergahı asfaltlanmış ve 3 saatlik bir yolculuktan sonra kat edilen bir yol olmuştu. Terörle anılan 90'lı yıllarda ise bu 3 saatlik yol güzergahındaki 8 ayrı noktada yapılan aramalardan dolayı Hakkari-Van yolu 6 hatta bazen 8 saati aşkın sürede katedilebiliyordu. Özellikle soğuk ve fırtınalı kış günlerinde Hakkarililerin en büyük korkusu 32 Viraj olarak anılan Güzel Dere Geçidi idi. Zira bu geçit çoğu zaman hastaların ve yolcuların geçişine dahi aşırı fırtınadan dolayı geçit vermezdi.



2005'LE BİRLİKTE YOLLARDA DEĞİŞİYOR


Ak Parti hükümetinin olağanüstü hal uygulamalarını kaldırması ile birlikte önce Hakkari-Van yolu 3 saate indi ardından 200 km'lik yol için hükümet kolları sıvadı. Sarp dağların arasında sıkışmış Hakkari kentinin kaderini değiştirmek için başlatılan yol çalışmalarının yüzde 72'sinin tamamlandığı belirtiliyor. Yıllık 1 milyon yolcu kapasitesine sahip olması planlanan havaalanı, 3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste sahip olacak. Hakkari Havaalanı'nın İran'a da hizmet sağlaması planlanıyor. Hakkari Havaalanı'na uçuşlar için bilet satışları başladı.






#Hakkari Yüksekova Eyyubi Havalimanı
#Ak Parti
#Hakkari-Van yolu
9 yıl önce