|

3G’de 6 milyar dolar dışarı gitti

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe’nin BTK’yı hedef aldığı yerli 4G ULAK projesinde çarpıcı rakamlar ortaya çıktı. Türkiye’nin sadece 2014 yılında yurt dışından bilgi teknolojileri ithalatı 6 milyar doları buldu. ULAK projesi ile ilgili Öğe’nin sözlerine karşılık cevap veren BTK ise yüzde 3 yerlilik şartıyla övündü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 21:23 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

4G ihalesinin 1,5 yıl öne alınmasıyla yerli 4G ULAK'ın devre dışı kalacağını belirten Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı (SSM) Orhan Öğe'nin sözlerinin ardından çarpıcı rakamlar ortaya çıktı. Türkiye'nin sadece geçen yıl bilgi ve iletişim teknolojileri alanında 3G için yurt dışındaki firmalara 6 milyar dolar ödediği öğrenildi. Öğe'nin sözlerinin ardından açıklamalarda bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise yüzde 3 yerlilik şartının bulunduğu kanunlarla kendini savundu.



ULAK PROJESİ 2023 HEDEFLERİYLE ÖRTÜŞÜYOR


ULAK projesi kapsamında, geliştirilen 4G baz istasyonunu yazılımından donanımına kadar hiçbir hazır birim kullanılmadan, A'dan Z'ye Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını ifade eden NETAŞ CEO'su C. Müjdat Altay, “Proje; Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşımaya ve dünya pazarlarında 4G alanında bir milli marka oluşturmaya imkân sağlayacak. 10 yılda 700 milyar dolarlık bir pazar hacmi gözüküyor. 2014 yılında cep telefonu ve aksamı hariç toplam 6 milyar dolar ithalat yapmışız. SSM kararlı bir şekilde bu dönüşümü başlattı, başarılı oldu. ULAK sayesinde Türkiye'yi, teknoloji satın alan konumundan teknoloji geliştiren ve üreten konumuna taşımak üzere önemli bir adım atıldı” dedi.



BTK,%3 yerlilikle övündü


Öğe'nin açıklamalarının ardından yerlilikle ilgili açıklamada bulunan BTK yetkilileri, işletmecilere şebekelerinde belirli oranlarda yerli ürün belgesine sahip ürünleri kullanma zorunluluğunun ilk defa 4G yetkilendirmesiyle getirileceğini bildirdi. 3G'deki ar-ge mühendisi çalıştıran tedarikçiden ürün alma yükümlülüğünün 4G ile devam edeceğini dile getiren yetkililer, bu yükümlülüğe ilave olarak 4G yetkilendirmesinin ardından istihdam edecekleri ar-ge eleman sayısının 500'den 750'ye çıkarılacağını bildirdi. Yetkililer, yeni düzenlemeyle işletmecilerin, her yıl şebekeye ilişkin yatırımlarının yetkilendirilmenin ardından birinci yıl içinde en az yüzde 3, ikinci yıl içinde en az yüzde 8, üçüncü ve devam eden yıllar içinde en az yüzde 15'inin yerli ürün kullanılacağının altını çizdi.



Operatörler sessiz kaldı


Yerli 4G'de yaşanan tartışmalara ise yerli operatörlerden Turkcell, Avea ve Vodafone sessiz kaldı. Yerli ürünlerin kullanımını sormak için telefonla ulaşmaya çalıştığımız operatörler olumsuz cevap verdi. Konuyu milli bir meseleden öte devlet kurumlarının arasındaki bir çatışma olarak gören operatörler, uzaktan seyretmeye devam ediyor.




#4g
#yerli 4 g
#ulak
#Turkcell
#Avea
#Vodafone
9 yıl önce