|

5G'de dünya ile aynı noktadayız

5G’nin yerli teknoloji ile geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Şu anda dünya ile aramızda çok büyük bir mesafe yok. 4G’ye harcanacak para 5G’nin Ar-Ge’sine harcanırsa ciddi bir teknolojik birikime sahip olabiliriz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:00 - 24/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 4G yerine 2 yıl çalışılması ile 5G teknolojisine geçmesinin sağlanması önerisine bir destek de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'tan geldi. Işık, Türkiye'nin 5G teknolojisinin geliştirilmesinde dünya ile arasında çok büyük bir mesafe farkının olmadığını söyledi.



MUHALEFET İDEOLOJİK BAKIYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G'ye geçme yerine Türkiye'nin kendini 5G teknolojisine hazırlaması önerisiyle ilgili eleştirileri de cevaplayan Bakan Işık, teknolojiye ideolojik bakılmaması gerektiğini söyledi. Işık, “Sayın Cumhurbaşkanı bir şey söyler, buna 'illa karşı çıkmamız lazım' gibi düşünmemek, onun için de artık bir sürü gerekçe bulmamak gerek. Bu eleştirilerin hiçbirine katılmak mümkün değil. Bizim temel tercihimiz, 5G'yi yerli teknolojiyle geliştirmek. Çünkü şu anda dünya ile bu teknoloji konusunda aramızda çok büyük bir mesafe yok” diye konuştu.



YAZILIM İÇİN SEFERBER OLALIM


Türkiye'nin bütün imkanlarını seferber etmesi halinde 5G teknolojisine dünyayla birlikte geçebileceğini vurgulayan Işık, 4G'ye ayrılacak bütçenin 5G'nin Ar-Ge'sine harcanması halinde çok ciddi bir birikime sahip olunabileceğini kaydetti. 5G teknolojisinin büyük oranda altyapı yatırımı olduğunu, Türkiye'de altyapı konusunda büyük bir sorun yaşanmayacağını belirten Bakan Işık, “Şu andaki bakır kabloları kaldırıp, bakırı hurdaya satıp, yerine fiberoptik döşediğiniz zaman neredeyse maliyetler birbirine yakın geliyor. O nedenle altyapıda çok fazla sorunumuz olmaz. Önemli olan bunun teknolojisinin geliştirilmesi. Burada ciddi oranda yazılım var. Orada da artık Türkiye'nin bütün gücünü seferber etmesi lazım” dedi.



Hayat 5G ile daha hızlı


“Gelecek kuşak telekom teknolojisi” olarak nitelenen ve veri transferinin 4G'den yaklaşık 30 kat hızlı olması beklenen 5G, sadece iletişim sektöründe değil, sağlıktan eğitime bütün alanlarda dönüşüme neden olacak. Avrupa Komisyonu'nun araştırmasına göre, 5G ile “akıllı evler”, “akıllı otomobiller” ve “akıllı elektrik şebekeleri”nin kullanımı daha da yaygınlaşarak hayatı kolaylaştıracak.



Sinema filmi 6 saniyede inecek


4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi


indirme süresi, bu teknoloji ile 6 saniyeye düşecek. Veri transferinin 4G'den yaklaşık 30 kat hızlı olması beklenen 5G ile aynı zamanda cep telefonları ve bilgisayarlar açısından kapasite sorununu da ortadan kalkacak. 5G teknolojisinin 2020'ye kadar standartlarının oluşturulup, ticari olarak sunulması bekleniyor.


#5g
#gigabayt
#Fikri Işık
9 yıl önce