|

5’yi de kapsayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G şebeke sisteminin maliyetine girilmeden doğrudan 5G'ye geçilmesi önerisi üzerinde çalışmalar başladı. Mayısta yapılacak frekans ihalesinin kapsamı, 5G’yi de kapsayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 20:39 - 23/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin telekomünikasyon iletişiminde dünyanın artık gerisinde kalmaması için mevcut 3G şebeke sisteminin doğrudan 5G'ye geçirilmesi hedeflenirken, bu konuda atılacak adımlar da netleşti. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4G şebeke sisteminin maliyetine girilmeden doğrudan 5G şebeke sistemine geçilmesi önerisi üzerinde çalışmalar hızlandırıldı. 26 Mayıs 2015 tarihinde yapılacak ihalenin frekans ihalesi olduğuna dikkat çekilirken bu ihale sonucunda alınacak frekansların 5G'yi de kapsadığı bildirildi.



FREKANS İHALESİ OLACAK


Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri Kurumu harekete geçti. Böylece dünyanın birçok ülkesinin çalışmalarını 2008'de başlattığı 5G şebeke sistemine Türkiye'nin adaptasyonu sağlanacak.



Bu kapsamda 26 Mayıs 2015'te yapılacak ihalenin bir 4G ihalesi olmadığına dikkat çeken yetkililer, planlanan frekans ihalesinde; frekansların tahsis edileceğini kaydetti. İhaleyi alacak şirket ya da şirketlerin tahsis edilen frekansları 2G, 3G ve 4G için kullanabileceğine, ileride uygulamaya girecek olan 5G teknolojisi için de kullanımlarının mümkün olacağına dikkat çekildi



5G'YE 2008'DE BAŞLADILAR


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G'yi beklemeden Türkiye'nin dünya ile aynı frekansa geçmesi için 5G teknolojisine hazırlanılması teklifinin ne kadar yerinde olduğu gerçeği; başka ülkelerin 5G teknolojisi konusunda yaptığı çalışmalarla da anlaşılıyor. Güney Kore'de 2008 yılında başlayan 5G çalışmalarının da katkısıyla Samsung; Ocak 2013'ten önce 2 kilometrelik mesafede 28 Ghz spektrumunda 1 Gbps hıza ulaştığını açıkladı. 4G'nin 3G'ye göre teorik olarak 10 kat, 5G'nin de 4G'ye göre 100 kat hızlı olacağı düşünülüyor.



AB, 50 MİLYON AVRO BÜTÇE AYIRDI


Avrupa Komisyonu, küresel mobil endüstri liderliğinin yeniden Avrupa'ya getirilmesi için 50 milyon avroluk ar-ge desteği açıkladı. İngiltere'deki Surrey Üniversitesi de, 5G araştırma merkezi için hükümetten uluslararası mobil operatörler ve ar-ge için 35 milyon pound destek aldı. Çin endüstri ve bilgi teknolojileri bakanlığı ise Mart 2013'te 5G çalışma grubu oluşturulmasına karar verdi.



5G nedir?


G adı verilen ve 5. kablosuz haberleşme sistemi olarak da bilinen hizmet, 2020 yılına yönelik bir çalışma olarak biliniyor. Çalışmalarına Japonya, Güney Kore ve Çin gibi birçok ülke 2008'lerde başladı. Bu kapsamda 3G sisteminde veri aktarım hızı saniyede 28 megabit, 4G'de bu hız 100 megabit, 5G'de ise bu hız 1 gigabit seviyesinde olacağı öngörülüyor.



Ak Parti'nin seçim vaatleri arasında


AK Parti Seçim Beyannamesi'nde de 5G yeni dönemde hayata geçirilecek projeler arasında sayılmıştı. Beyannamede “5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin ar-ge çalışmalarını başlatacağız” ifadesi yer alıyor. Beyanname yerli baz istasyonu üretimine geçileceği vaadini, “4G elektronik haberleşme ekipmanlarının yurt içinde üretimine teşvik vereceğiz” vaadi bulunuyor.



Afrika'da 4G var


Haberleşme teknolojilerinde 4G, 2G ve 3G teknolojilerinin devamı niteliğinde oluşuyla biliniyor. 2004 yılında duyurulan ve 2009'da test çalışmaları başlatılan 4G sistemi şu anda Afganistan, Afrika, Avustralya, Hollanda, Brezilya, Kanada, Fransa, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İtalya, Kazakistan, Malta, Arabistan, Belçika'da da kullanılıyor.






#5g
#Hindistan
#Endonezya
#İrlanda
#İtalya
#Kazakistan
#Malta
#Arabistan
9 yıl önce