|

7 milyar $'lık yeni güç

Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji yatırımlarının hızla sürdüğünü, bu kapsamda bu yıl 4 bin megavat daha enerjinin devreye alınacağını söyledi. “Bu dediğim yatırımın değeri 6-7 milyar doları buluyor” diyen Bakan Yıldız, elektriğe ve doğalgaza zam olmayacağını da paylaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:43 - 24/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji yatırımlarının hızla sürdüğünü bu kapsamında bu yıl 4 bin megavat daha enerjinin devreye alınacağını söyledi. Bakan Yıldız, “Bu dediğim yatırımın değeri 6-7 milyar doları buluyor. Enerjide Türkiye'nin fiili durum bu” diye konuştu.



100 KEZ UÇSA DA PİLOT DİKKATLİ OLMALI


TBMM'nin açılışının 95'inci yıldönümü resepsiyonunda gazetecilerle sohbet eden Yıldız bugünlerde İstanbul'da kesintiler olduğunu, bunların da bakım nedeniyle gerçekleştiğini belirtirken, doğalgaz ve elektriğe dolardaki artış nedeniyle bir zam gelip gelmeyeceği yönündeki bir soruya da doğalgaza ve elektriğe herhangi bir zam olmayacağı sözleriyle cevap verdi.


Türkiye genelinde geçtiğimiz haftalarda 5 adet 380 kilovoltluk enerji iletim hattının birden bakımının yapılması sonucu yaşanan elektrik kesintisinden ders alan TEİAŞ'ın işletimle ilgili konuda kendine çok güvenen tasarrufu çok yüksek risk alıcı yapısının bulunduğunu söyleyen Yıldız, “Bunu doğru bulmuyorum. Uçak kullanan '100 defa uçan pilot tecrübeliyim' diyemez. Her defası ayrı dikkat ister. Elektrik kesintisi olayında arkadaşların dikkatinin dağıldığını ve buna dikkat çekilmesi gerekiyor. Araban iyidir iyi şoförsündür ama dikkatini dağıtırsan kaza olur” diye konuştu.



TEDBİRLERİ ALDIK


İletim hatlarında elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi için dönüşümlü tadilatlarının yapıldığını belirten Yıldız, “İletim hatları bakımını kademeli yapıyoruz. Kesintinin olduğu esnada 5 hattı bakıma almışlar. Şimdi beşini birden almıyoruz. İki hattı bakıma aldığımızda bir hattı yedekte tutuyoruz. Bir artı iki yöntemi uyguluyoruz” dedi. Seçimlere yönelik olası elektrik kesintisi tedbirleri konusunda da bir takım tedbirlerinin olduğunu dile getiren Yıldız, bütün herkesin dikkat etmesi için izinlerin de kaldırıldığını kaydetti.



HİZMETİ ENGELLİYOR


Öte yandan Şırnak'ta 154 kilovoltluk bir iletim hattının ana direğinin de PKK tarafından havaya uçurulduğunu hatırlatan Yıldız “Şimdi biz düzeltmeye çalıştıkça, yıkmaya çalışan, bozmaya çalışan bir yapı var. Bunu da bütün açıklığıyla beraber teşhir ederiz. Kestiği elektrik, hizmet ettiği Kürt vatandaşımızın elektriği. O bizim vatandaşımız. Kesinti komple Şırnak ve bütün bölgeyi etkiliyor. Santralin yolundaki bir direk bu. Kimin elektriğini kesiyorsunuz? Düşmanı olduğunuz Türkiye Cumhuriyeti devletinin mi, oradaki vatandaşın mı? Vatandaşın elektriğini kesiyorsunuz. 'Ben Kürt halkına böyle hizmet ederim' diyorsan olmaz o iş. Türk'ü, Kürt'ü ayrım yapmaksızın oradaki bütün vatandaşımıza götürdüğümüz hizmet bu” dedi.



Doğalgaz üretim şirketleri özelleşecek


'Türkiye'nin doğalgaz iletim hattının özelleştirileceği' şeklinde yanlış anlamalara yol açacak haberlerin olduğunu hatırlatan Yıldız, “BOTAŞ'ın iletim hatlarının özelleştirilmesinin ya da elektrik iletim hatlarının özelleşmesi de söz konusu değil” sözleriyle bu yanlışlığı düzeltti. Yıldız, “Söz konusu olan doğalgaz üretim şirketlerinin özelleşmesidir. Kamunun elindeki şirketleri özelleştiriyor. Eğer Rusya Federasyonu'ndan böyle bir talep olursa biz ihaleleri açıyoruz katılır ve alabiliyorsa alır. Onu belirleyecek olan enerji bakanlığı değil, ihaledeki fiyatlardır” dedi.



Yabancı portföyleri alıp sektörden çekilmiyor


Yine bazı haberlerde OMV gibi bazı yabancı şirketlerin ve bazı Türk enerji şirketlerinin enerji portföylerini boşaltarak sektörden çekilmeye başladığı yönünde çıkan iddiaları da cevaplayan Yıldız, “Hayır böyle de bir şey yok. Şu anda Samsun'da OMV'nin hem petrol ofisi hem de Samsun'daki tesisleri ile alakalı işletmesi devam ediyor” sözleriyle söz konusu iddiaları yalanladı. Aksine enerjide yatırımların hızla sürdüğünü bu kapsamında bu yıl 4 bin megavat daha enerjinin devreye alınacağını söyleyen Yıldız, “Bu dediğim yatırımın değeri 6-7 milyar doları buluyor. Enerjide Türkiye'nin fiili durum bu” diye konuştu.





#doğalgaz
#enerji üretimi
#Taner Yıldız
9 yıl önce