|

8 milyar liralık hamle!

Motor sistemlerinin rehabilitasyonuyla yılda 8 milyar liralık tasarruf için düğmeye basıldı. Böylece sanayideki 15 milyon düşük verimli elektrik motoru da değişecek.

Yeni Şafak
07:36 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 07:44 - 25/11/2014 Salı
Diğer

Hükümet, enerjide verimlilik yolunda 8 milyar dolarlık atağa kalktı. Bu amaçla ABD modeli mercek altına alındı. 


8 MİLYAR TL'LİK HAMLE 

Sanayide kullanılan elektriğin neredeyse yüzde 70-80'i elektrik motorlarında tüketiliyor. Bu motorların büyük çoğunluğu ise düşük verimlilerden oluşuyor. Böylece yılda 8 milyar liranın üzerinde para Türkiye'de kalacak. Yaklaşık 15 milyon elektrik motoru kullanıldığını belirten yetkililer, bunlardan önemli bir bölümünün 30-40 yıllık olduğunu kaydetti. 


ABD MODELİ DÜŞÜNCESİ

Türkiye'nin, aynı katma değerdeki üretim için OECD'nin 1.5 katı, Almanya ve Japonya'nın 2 katı enerji kullandığı belirtilirken, dönüşüm için ABD'deki model incelemeye alındı. ABD, "verimlilik sınıflaması" yaparak, belli sınıfın altındaki motorların değişimi için zorunlu süre koymuştu. 8 milyar liralık tasarruf, cari açığın önlenmesi bakımından önem taşıyor. Bu rakam, Marmaray'ın maliyetiyle eşdeğer. 


ASELSAN-IBM İŞBİRLİĞİ

Öte yandan ASELSAN, IBM ile birlikte otomobiller için yeni nesil pil geliştirecek. Mevcut pillerle ancak 160 km gidebilen aile tipi bir binek otomobil, yeni teknoloji sayesinde en az 800 km mesafeyi alabilecek. Dört kişilik bir aileyi taşıyan elektrikli otomobil, tam doldurulmuş bataryasıyla İstanbul'dan Kayseri'ye hiç şarj edilmeden ulaşabilecek.

Akşam

#enerji
#aselsan
#oecd
#türkiye
9 yıl önce