|

AB fonları için proje havuzu

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 00:29 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Avrupa Birliği (AB) katılım öncesi mali yardımları ve yapısal fonlarının etkin kullanımı için Kalkınma Bakanlığının koordinasyonunda proje havuzu oluşturulacak. Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi doğrultusunda AB katılım öncesi mali yardımları ve yapısal fonların bölgesel gelişme amaçlı etkin kullanımı için çeşitli adımlar atılacak. Bu kapsamda, katılım öncesi dönemde ve muhtemel üyelikte kaynakların bölgesel gelişme amacıyla etkin ve etkili kullanımı sağlanacak. Fonların kullanımında, bölgesel ihtiyaç ve öncelikler ile ulusal kaynaklarla tamamlayıcılık esas alınacak.Kaynakların etkin kullanımıiçin Kalkınma Bakanlığının koordinasyonunda proje havuzu oluşturulacak.



KAPASİTESİ ARTACAK


Kalkınma ajansları yerelde proje havuzu oluşturulması için gerekli koordinasyona yardımcı olacak, kurumsal kapasitenin artırılması için teknik ve mali kaynak tahsis edecek. Kalkınma Bakanlığı, bölgesel gelişme kapsamında AB kaynaklarıyla finanse edilen ve ulusal kaynaklardan yürütülen projelerin eşgüdümünü ve tamamlayıcılığını sağlayacak, mükerrerlikleri önleyecek. AB tarafından Ar-Ge ve inovasyon alanında yürütülmekte olan çerçeve programları ile KOBİ ve girişimcileri hedef alan rekabet edebilirlik temelli programlar başta gelmek üzere tüm birlik programlarına katılım teşvik edilecek. Bu sayede, bölgesel yakınsamanın gerçekleştirilmesine katkı sağlanırken, birlik fonlarının kullanım kapasitesi de artırılacak.



Tekno yatırımlara 74 milyon TL destek


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge projelerinin artık yatırıma ve ürüne dönüştüğünü belirterek, Teknoyatırım Programı kapsamında 87 firmaya yaklaşık 74 milyon lira destek vereceklerini bildirdi. Işık, oluşturulan komisyon tarafından değerlendirmeye alınan 130 projeden 87'sinin desteklenmesine karar verildiğini ifade etti. Bakanlığın, destek almaya hak kazanan 87 projeye toplam 73 milyon 654 bin 809 lira ödeyeceğini aktaran Işık, şunları kaydetti: “Sonuçlar, beklentilerimizi aştı. Desteklerin teknoloji sınıflarına baktığımızda 24 projenin yüksek, 63'ününse orta-yüksek teknolojili olduğunu görüyoruz. Teknoloji seviyemizi artırıyoruz. Artık dünyayla düşük teknolojiyle rekabet etme şansımız yok. Bunun için yoğun çaba sarf ediyoruz.İller arasında Ankara önde” dedi.


#AB
#fon
#Türkiye ekonomisi
9 yıl önce