|

AB fonu için 6 ülke 33 milyar avro verdi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen 6 üye ülkenin, Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu’na 33 milyar avro vereceğini söyledi. Katainen resmi olarak henüz kurulmamasına rağmen bu kadar katkının sağlanmasının projenin önemini gösterdiğini kaydetti.

Yeni Şafak
04:00 - 27/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:46 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, yılın sonuna doğru faaliyete geçirilmesi planlanan Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu'na 6 ülkenin yaklaşık 33 milyar avro civarında katkı sağlayacağını söyledi. Katainen, yaptığı açıklamada, fona ilişkin detaylı bilgi vermek amacıyla şimdiye kadar 12 AB üyesi ülkeyi ziyaret ettiğini anlattı.



6 ÜLKE 33 MİLYAR AVRO VERDİ


Ziyaretlerde üç ana başlığın öne çıktığını ifade eden Katainen, şöyle konuştu: “Her ziyaretde yatırım finansmanının harekete geçirilmesi, şeffaf bir proje oluşturulması ve düzenleyici reformlar uygulanması öne çıkan başlıklar oldu. Gittiğim ülkelerde yeni şeyler öğrendim ve fondan yararlanabilecek projelerle ilgili deneyimlerim oldu. Şimdiye kadar 6 üye ülke 33 milyar avro civarında katkı sağlayacaklarını söyledi. Fon resmi olarak kurulmadan bu kadar katkının sağlanması projemizin güçlü bir şekilde desteklendiğini gösteriyor. Almanya 8 milyar, Fransa 8 milyar, İtalya 8 milyar, Polonya 8 milyar, İspanya 1,5 milyar ve Lüksemburg 80 milyon avro olmak üzere fona katkıda bulunacağını açıkladı. Ülkeler bu katkıları ulusal bankaları aracılığıyla yapacak.”



SEKTÖR VE ÜLKE KOTASI OLMAYACAK


Katainen, oluşturulacak yatırım komitesinin hangi projelerin AB garantisi ile destekleneceğine karar vereceğini belirtti. Projelerin desteklenmesinde ülke ve sektör kotası bulunmayacağını vurgulayan Katainen, “Projeler ekonomik olarak uygulanabilirliğine, güvenilirliğine, gerçekçiliğine ve AB kurallarına uygunluğuna bakılarak seçilecek. Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu enerji birliği, dijital ekonomi, altyapı, ulaşım, doğal kaynaklar ve çevre gibi önemli alanlarda projeleri destekleyecek” diye


konuştu. Bu arada Katainen, Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu ile ilgili 2 gündür Yunanistan'da temaslarda bulunuyor.


#Avrupa
#fon
#euro
9 yıl önce