|

ABD'ye fark attık

Tarihin her döneminde dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin yardıma muhtaç halkların yanında duran Türkiye, ulaştırdığı yardımlarla dünyanın birçok ülkesine fark attı.

Yeni Şafak
07:19 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 05:24 - 27/01/2015 Salı
Diğer

Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacılara, İsrail'in Gazze saldırılarında mağdur olan Filistinlilere, terör örgütü IŞİD'in Irak'taki saldırıları sonucu yardım bekleyen Ezidilere kucak açan Türkiye, son olarak Kobani'deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt'e kapılarını açarak, dünyada dikkat çekti. Bu haliyle Türkiye, yaptığı yardımlarla en yakın takipçisi ABD'ye bile fark attı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada, Türk halkının tarihin her döneminde yardımseverliğiyle bilindiğini, bu durumun son yıllarda herkes tarafından kabul edildiğini söyledi. Oktay, Türkiye'nin, nerede sıkıntıda bir insan varsa ona ulaştığını ve bununla herkesin takdirini kazandığını anlattı. 


ABD, İngiltere ve Türkiye yarışıyor 

Oktay, şöyle konuştu: "BM'nin raporlarına göre, 2014 henüz açıklanmadı ama 2012 ve 2013'te dünyada en çok yardım eden ülkeler sırasıyla ABD, İngiltere ve Türkiye'dir. Ama 2013 rakamlarına göre, gayri safi milli hasıla oranına baktığımızda en çok yardım ulaştıran ülke Türkiye'dir. Akşam'ın haberine göre, bizden sonra gelen ABD ile aramızdaki fark yedi kat. Bunu bütün dünya görüyor ve izliyor. Biz sadece Suriye ve Irak'ta değiliz, biz Filipinler'de, Bosna'da veya Sırbistan'da bir şey olduğu zaman oradayız." 


'İnsanlık Zirvesi' Türkiye'de

Oktay, bundan sonra da mazlumlara yardım elini uzatmayı sürdüreceklerini ifade etti. Türkiye'nin yaptıklarının neticesinde 2016'da BM öncülüğünde ilk kez düzenlenecek Dünya İnsanlık Zirvesi'ne ev sahipliğini yapacağını belirten Oktay, "Türkiye, inşallah orada, tüm devletlerin, milletlerin olduğu ortamda mesajını en güzel şekilde sunacaktır" diye konuştu. 


10 şehirde 23 barınma merkezi 

Oktay, daha önce de yaptığı bir konuşmada Türkiye'de şu an itibarıyla 1 milyon 652 bin Suriyeli'nin bulunduğunu dile getirmişti. Bu kapsamda Türkiye'de 10 ildeki 23 barınma merkezinde 228 bin kişi misafir ediliyor. Bu kampların uluslararası barınma merkezlerinin çok üzerinde standartlara sahip olduğunu vurgulayan AFAD Başkanı, uluslararası camianın, Birleşmiş Milletler'in her kademesinin dile getirdiği gibi "dünyadaki en iyi sistemin kurulduğu bir yapıdan" bahsedildiğini kaydetti. Oktay, kamplarda 70 bin çocuğun eğitim, yaklaşık 50 bin yetişkinin kurs gördüğünü belirtmişti.

#Türkiye
#yardım
#suriye
#ABD
#Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi
#Fuat Oktay
9 yıl önce