|

Akaryakıttaki 'zam oyunu' vatandaşın cebini yaktı

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, akaryakıt zamlarını anında pompaya yansıtanların, maliyet düşüşlerini tüketiciye yansıtmakta aynı hassasiyeti göstermediğine dikkat çekti

Derya Coşkun
00:00 - 3/05/2012 الخميس
Güncelleme: 23:45 - 2/05/2012 الأربعاء
Yeni Şafak
Akaryakıttaki 'zam oyunu' vatandaşın cebini yaktı
Akaryakıttaki 'zam oyunu' vatandaşın cebini yaktı

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, akaryakıt sektörünün tüketicilerin en fazla mağdur edildiği alanların başında geldiğini belirterek, "Zamlar geciktirilmeden katmerli olarak, indirimler ise uzun zaman beklenerek küçük miktarlarda yapılıyor" dedi. Girdi maliyetlerindeki fiyat artışlarını anında ve çok sık aralıklarla pompaya yansıtanların maliyet düşüşlerini tüketiciye yansıtmakta aynı hassasiyeti göstermediğine dikkat çeken Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

SEMBOLİK İNDİRİMLER...

"Anında yapılan zamla, ellerindeki stokları yüksek fiyattan satan akaryakıt dağıtım şirketleri 'ekstra' gelir elde ederken, eldeki stoklar tükeninceye kadar geciktirilen indirimin faturasını vatandaş ödüyor. Günümüzde zorunlu ihtiyaç malzemesi haline gelen akaryakıt ürünleri üzerinde yürütülen bu politikalar, tüketici mecburiyetini kötüye kullanmaktır. Rekabet Kurulu, bu olaylara seyirci kalmayıp resen müdahil olmalıdır. Zorunlu ihtiyaç ve tüketim ürünleri haline gelmiş akaryakıt ürünlerinin tüketicilere kaliteli ve ekonomik ulaştırılması hususunda hukuki, siyasal ve sosyal mecralarda demokratik tepkileri ortaya koymaktan geri durmayacağız." Yapılan sembolik indirimlerin sebebinin de tüketicilerin gösterdiği tepkiler olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, akaryakıt ürünlerindeki yüksek vergilerin Anayasa'nın pek çok maddesine aykırı olduğunu ve yüksek yargı nezdinde davalar açılabileceğini söyledi.



٪d سنوات قبل