|

"Akıllı etiket"e erteleme

Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çerçevesinde hazırlanan "Akıllı Etiket" uygulaması, gıda firmalarının talepleri üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından dördüncü bir kez ertelendi.

Yeni Şafak
16:57 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:59 - 2/03/2015 Pazartesi
DHA
Enerji içecekleri, bebek mamaları, bal, bitkisel sıvı yağlar ve siyah çay ve takviye edici gıdalar gibi ürünleri, cep telefonu, mobil uygulamalar ve internet sayfasından sorgulama imkânı sağlayacak "akıllı etiket" uygulaması dördüncü ertelemeyle 31 Aralık 2015 tarihine bırakıldı.


Tüketicilerin satın aldıkları ürünün güvenilirliğini kontrol edebilmelerine yönelik internet, mobil uygulama, sesli yanıt sistemi ve kısa mesaj olmak üzere 4 farklı sorgulama yapabilme imkânı sağlayacak olan uygulama için ilk tarih 31 Aralık 2013 olarak belirlenmişti. Uygulama, yaşanan tartışmalar ve firmaların talepleri göz önünde bulundurularak bu zamana kadar 3 kez ertelenmişti.


Bakanlığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Daha önce 1 Mart 2015 olarak belirlenen uygulamaya son başlama tarihi 31 Aralık2015 olarak değiştirilmiştir. Bu tarihten önce piyasaya arz edilen ürünler raf ömrü boyunca piyasada kalabilecektir" denildi.


İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) konuyla ilgili düzenlemenin, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çerçevesinde hazırlanan ve 29 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde belirlendiğini anımsattı.


AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) ile, sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretim ve satışının engellenmesi ile tüketicilerin güvenli gıdaya erişiminin sağlanması hedefleniyordu.


İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Gıda Güvenliğinden Sorumlu Uzmanı Gökhan Kilit, erteleme öncesi yaptığı açıklamada, "Yapılan yeni düzenleme ile gıdanın güvenilirliğine ilişkin uygulamalar daha da artarken, ÜDTS kapsamında tüketiciler de birer fahri müfettiş gibi ürünleri denetleme imkânına kavuşuyor" dedi
#akıllı etiket
#Avrupa Birliği
#Gıda
# Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
9 yıl önce