|

Akkuyu''ya çifte koruma kalkanı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali''nde çevreye radyasyon sızması ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla tasarlanan ''Erimiş Yakıtı Muhafaza Kabı'' TAEK'a sunuldu. Çevreye radyasyon sızması ihtimalini ortadan kaldıran sistem; fırtına ve tsunami gibi doğal afetler ve 500 tonluk uçak çarpması gibi kazalara karşı zırh görevi görecek.

.
00:00 - 9/11/2014 Pazar
Güncelleme: 00:48 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Akkuyu''ya çifte koruma kalkanı
Akkuyu''ya çifte koruma kalkanı

Mersin''de inşe edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) merkezine yerleştirilecek ''Erimiş Yakıtı Muhafaza Kabının (kor tutucu)'' tasarımı tamamlanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) sunuldu. Geliştirtikleri projeyle ilgili bilgi veren projenin Tasarım direktörü Mihail Maltsev; kor tutucunun, olası bir kazada santralde yakıt çubuklarının erimesi halinde dışarıya sızıntıyı engelliğini anlattı. Akkuyu''da çift koruma kalkanı kullanılacağını vurgulayan Maltsev, ''Bu sistem, çevreye radyasyon sızması ihtimalini ortadan kaldırıyor. Fırtına, tsunami gibi doğal afetler ve uçak çarpması gibi kazalardan korunmasını sağlıyor. Ayrıca tasarım sayesinde montaj süresi 1 ay kısalıyor. Fukuşima''dan gereken dersler çıkarıldı. Fukuşima''dan daha tehlikeli olabilecek ana pompalarda yaşanabilecek kazalara karşı senaryolar geliştirildi'' dedi.

500 TONA DAYANIKLI

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov ise santralin azami derecede güvenli olacağını vurguladı. Santralin, 500 tonluk dev uçağın düşme olasılıkları hesaplanarak hazırlandığını anlatan Titov, Akkuyu''nun son derece modern emniyet sistemleriyle donatılacağını söyledi. Titov, ''Santral terör, deprem, sel ve diğer olası tehlikelerden korunacak ve ucuz elektrik verecek'' dedi. Santral inşaatının finansmanı konusunda herhangi bir sorun yaratmayacağını anlatan Titov, ''Rusya hükümeti yeni dilim tahsis ediyor. Bu paralar 2015 yılında Akkuyu santrali çalışmaları için aktarılacak. Zorluğa rağmen çalışmalara devam ediyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

ÇED RAPORU ÇIKMAK ÜZERE

Oleg Titov, santrali için çok titiz bir şekilde hazırladıkları ÇED Raporu ile ilgili uyarıların dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve bu ay ortasında raporun son halinin ilgili Bakanlığa ulaşmasını öngördüklerini bildirdi.

ÇED RAPORU SON VİRAJ OLACAK

Akkuyu Nükleer AŞ tarafından inşa edilecek nükleer güç santraline ilişkin ÇED raporunun kamuoyuyla paylaşılma süresi dün itibarıyla tamamlandı. Bundan sonraki aşamada, rapora yönelik halkın görüş ve önerilerinden gerekli görülenler rapora eklenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Akkuyu Nükleer AŞ''ye iletilecek. Şirket tarafından düzenlenecek rapor yeniden Bakanlığa iletilecek, son aşamada Çevre ve Şehircilik Bakanı''nın onayına sunulacak. Bakan onayının gerçekleşmesi halinde ÇED Raporu kabul edilmiş olacak. Santralin çalışmalarının 2015'te hızlandırılması bekleniyor.

9 yıl önce