|

Alevlenme dayanımı yüksek plastik geliştirdi

Sıkça dile getirilen üniversite-sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden biri Niğde Üniversitesi'nde yaşandı. Niğde Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalar sonucunda, tamamen yerli ham maddeler kullanılarak alevlenme dayanımı yüksek olan ve zehirli gazların oluşumunu önleyen plastik geliştirildi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 21:40 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Niğde Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalar sonucunda, tamamen yerli ham maddeler kullanılarak alevlenme dayanımı yüksek olan ve zehirli gazların oluşumunu önleyen plastik geliştirildi. Niğde Üniversitesi Merkez Araştırma Laboratuvarında projeyi yürüten Doç. Dr. Orkun Ersoy, yaptığı açıklamada, üniversite-sanayi iş birliğinde yürütülen “Yerli Hammaddeler Kullanılarak Termo Plastiklerin Alevlenme Dayanımlarının Arttırılması Projesi” kapsamında, alevlenme dayanımı yüksek plastik ürettiklerini bildirdi.



HAM MADDESİ YERLİ


Çalışmalarını, üniversitenin Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Nanokompozit Laboratuvarı'nda yürüttüklerini dile getiren Ersoy, geliştirdikleri plastiğin yerli ham maddeyle üretilmesinin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu vurguladı. Bina, taşıt ve uçaklardaki plastik aksamlarda kullanılabilecek malzemenin, olası yangında toksit gaz salmadığı için buna bağlı zehirlenme ve ölümlerin de önüne geçebileceğine işaret eden Ersoy, “Türkiye kaynaklı bor, nano kil, karbonat ve hidroksit mineralleri plastik içerisine karıştırılarak plastiğe alevlenme dayanımı kazandırdık. Bu minerallerin sinerjisi sayesinde plastik geç alevlenmekte” dedi.



NERELERDE KULLANILACAK?


Geliştirdikleri plastiğin yüksek ısıda, su ve karbondioksit bırakarak alevi söndürmeye çalıştığını belirten Ersoy, şunları kaydetti: “Dumanı bastırarak zehirli gazların çıkmasını önlemekte ve aynı zamanda bir bariyer oluşturarak kendini alevden korumaktadır. Özellikle binalardaki elektrik aksamında, kablolarda yaygın bir şekilde kullanılabilecek. Yangınlar genellikle evlerde kablolardan, prizlerden çıkabiliyor. Kablonun aniden alevlenmesini engelleyen, insanların tahliyesine olanak sağlayan, yangına müdahale eden kişileri zehirli gazlardan koruyan bir ürün olacak. Çünkü ürünümüz A kalitede.”


#Niğde Üniversitesi
#Nanokompozit
#Nanoteknoloji
9 yıl önce