|

Anadolu Kaplanları şaşırtacak

Dünya Bankası Türkiye raporu açıklandı. 'Türkiye’nin Dönüşümü’ isimli panelde açıklanan raporda çarpıcı değerlendirmelerde bulunuldu. Türkiye Direktörü Martin Raiser, "Türk kentleri dünyada en hızlı büyüyen metropoller arasında. ‘Anadolu Kaplanları’ olarak da adlandırılan şehirler ise çarpıcı bir dönüşüme sahip" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2015 الأربعاء
Güncelleme: 21:45 - 24/02/2015 الثلاثاء
Diğer
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser liderliğinde hazırlanan 'Türkiye’nin Dönüşümü' başlıklı rapor, Dünya Bankası’nın Washington’daki merkezinde düzenlenen panelde sunuldu. Açılış konuşmasını, IMF İcra Direktörü İbrahim Çanakçı ve Dünya Bankası Genel Direktörü Sri Mulyani Indrawati’nin yaptığı panelde, Türkiye’nin gösterdiği ekonomik başarı anlatıldı. Panelde konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser: ”Zorlu seçim sürecinin haziranda sona ermesi, yapısal reform gündemine geri dönülmesi için önemli bir fırsat oluşturacak” dedi.

ANADOLU KAPLANLARI DÖNÜŞÜMÜN DİKKAT ÇEKENİ

Raiser, Türkiye’de uygulanan başarılı şehirleşme programının ülkenin artan gelir seviyesine katkı sağladığını belirtirken, Türk kentlerinin dünyada en hızlı büyüyen metropoller arasında yer aldığını ifade etti. En yüksek şehirleşme oranının ülkenin iç kısmında yakalandığına dikkati çeken Raiser, “İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerin dışına çıkıp, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi bazen Anadolu Kaplanları olarak da adlandırılan şehirleri ziyaret edenler çarpıcı bir dönüşüme şahit olacaklar” görüşünü paylaştı. 

YAPISAL REFORMLAR DEVAM ETMELİ

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye’nin orta gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesine atlayabilmesi için yapısal reformlara hız verilmesi gerektiğine işaret ederek, “Yapısal reform gündemine geri dönülmesi Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere ilham kaynağı olmayı yıllar boyunca sürdürmesini sağlayacaktır” dedi. 

İHRACAT PAYINI KATLADI

Raiser, Türkiye’nin küresel gücünün liberalleşmenin başladığı 1980’li yıllardan bu yana etkileyici hızda artarken, ülkenin küresel ithalat ve ihracat payının bu dönemden beri sırasıyla üçe ve dörde katlandığını anlattı. Avrupa Birliği’yle (AB) imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması’nın bunda büyük rol oynadığını düşünen Raiser, girişimci Türk ihracatçıları ve onlara sağlanan kamu teşviklerinin de etkili olduğunu dile getirdi. 

İSTİHDAMI ŞAŞIRTICI BİÇİMDE ARTTIRDI

Raiser’a göre, Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler için ilham kaynağına dönüşen başarı hikayesinin sütun taşlarını istihdam ve şehirleşme oluşturdu. “Dünyanın iş imkanlarının bittiğinden korktuğu bir dönemde, Türkiye istihdamını şaşırtıcı hızda artırdı. Ekonomi, 2009’dan bu yana 5 milyonu aşkın kişiye iş imkanı sağladı” diyen Raiser, bunda ekonomik aktivitenin inşaat ve tarım gibi emek yoğun sektörlere kaymasının önemli rol oynadığını söyledi. 

G20 başarısı gurur verici bir gelişme

Dünya Bankası Genel Direktörü Sri Mulyani Indrawati ise Türkiye’nin son olarak G20 başkanlığını üstlenmesinin tüm gelişmekte olan ülkeler için gurur verici bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu rapor, diğer gelişmekte olan ülkelerin kanun yapıcılarına, Türkiye’nin küresel ekonomiye nasıl entegre olduğunu anlatmayı amaçlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin küreselleşmenin kazananı Türkiye’den öğreneceği çok ders olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.


3-5 yıl içinde gelişmiş ülke düzeyi sağlanır

IMF İcra Direktörü Çanakcı ise Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin, yüksek gelirli ülkeler sınırının yüzde 20 altında olduğunu anımsatarak, “Eğer Türkiye, geçmiş büyüme performansını devam ettirirse, bu sınırı 3 ila 5 yıl içinde atlayabilir” öngörüsünde bulundu. Öte yandan, son yıllarda yavaşlayan toplam faktör verimliliğinin yapısal reformlara duyulan ihtiyacı artırdığını kaydeden Çanakcı, Türkiye’deki politika yapıcıların ve ilgili kurumların bu durumun farkında olduğunu sözlerine ekledi.

#Martin Raiser
#Dünya Bankası
#Sri Mulyani Indrawati
٪d سنوات قبل