|

ASELSAN dış ortaklıklarla büyüyecek

Türkiye savunmasının gözbebeği şirketi ASELSAN, yurt dışındaki açılımlarına hız veriyor. Son olarak Ürdün’de fabrika açan ASELSEN, yurtdışı ağırlığını yüzde 50’lere çıkaracak. Pasifik bölgesi için Malezya’yı merkez seçen ASELSAN, yabancı mühendislere staj imkanı da sağlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:56 - 17/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği projeler ve Ar-Ge çalışmaları ile dünyanın en büyük 50 savunma şirketi arasında yer alan ASELSAN, yurtdışına yönelik faaliyetlerinin ağırlığını iki katına çıkaracak. Yurtdışına yönelik yüzde 25’lerdeki faaliyetlerinin oranını yakın zamanda yüzde 50 seviyelerine çıkarmak istediklerini dile getiren ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat, “Teknolojinin paylaşılması büyük avantajdır bize göre, o nedenle biz dost ülkelerle savunma sanayide ürün ve teknoloji ortaklığı yapıyoruz” dedi.

KÖRFEZ, ORTADOĞU VE                     HAZAR'DA GÜÇLENİYORUZ

Ürdün’de Kral 2. Abdullah’ın katıldığı fabrikanın resmi açılışında gazetecilerle sohbet eden Doç. Dr. Canpolat, ASELSAN mühendislerinin hava/uzay, kara, deniz platformlarından, temel malzeme geliştirmeye kadar geniş bir alanda sistem, cihaz, malzeme geliştirdiğini vurguladı. Şirketin birlikte çalıştığı üniversite ve küçük firmalara sahip olduğu altyapılarla destek verdiğini dile getiren Canpolat, BAE, Kazakistan ve Ürdün’deki ortak girişim şirketleri sayesinde Ortadoğu-Körfez Bölgesi ve Hazar Bölgesi’ndeki varlıklarının güçlendiğini kaydetti.

SAVUNMA SANAYİİ BİR PAZARLAMA DEĞİLDİR

Uygun ortaklıklarla dışarıda bazı çalışmalara girecekleri mesajını veren Canpolat, ASELSAN’ın üstünlüğünün Kazakistan’a, BAE’ye, Güney Afrika’ya, Azerbaycan’a ve Ürdün’e büyük yetenek kazandırdığını dile getirdi. Canpolat, “Bütün ülkeler kendi savunma sanayiyi millileştirmek istiyorlar. Bizim pazara giriş stratejimiz, stratejik bulduğumuz bölgelerde ortak yatırımlar oluşturmaya dayanıyor. Savunma sanayi bir pazarlama mantığı ile gitmiyor, girmek istediğiniz bölgeye yerleşmeniz gerekiyor” dedi.

PASİFİK BÖLGESİ İÇİN MALEZYA MERKEZ OLACAK

Bu kapsamda ortak yatırımlar sayesinde bulundukları ülkelerin yerli malı siparişlerini aldıklarını kaydeden Canpolat, sıranın Pasifik Bölgesi’ne geldiğini belirterek, “Pasifik Bölgesi’nde stratejimiz Malezya olabilir. Malezya ticari elektronikte geri kalırken, askeri elektronikte bizimle aynı koşullara sahip. Suudi Arabistan’a yönelik de bir çalışmamız olacak" dedi.

Teknolojiyi ortaklaşa geliştireceğiz

Teknoloji transferi yerine teknolojiyi ortaklaşa geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Canpolat, “Batı firmaları teknoloji transferi yapmıyor, satış yapıyor. Biz ise Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kazakistan, Azerbaycan gibi dost ülkelere savunma sanayide ürün ve teknoloji ortaklığı yapıyoruz. Dost ülkelerle teknolojiyi paylaşmanın büyük avantajı var.Batılı ülkelerin sürekli teknoloji satmaları farklı bir şey. Biz ise paylaşarak teknolojiyi geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. 


Yabancı mühendislere Türkiye’de staj

ASELSAN’ın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını büyük oranda yurtiçindeki üniversitelerden sağladığını anlatan Canpolat,  şunları kaydetti: “Üniversitelerimizde ASELSAN’ın çalışma alanlarına uygun mühendislerin yetişmesi için öğretim üyesi yetiştirme doktora burs programı başlattık. Bunu daha da geliştirerek, yurtdışında ortak faaliyette olduğumuz ülkelerin üniversitelerinden mühendislerin de  ASELSAN’da staj yapmasına fırsat vereceğiz. Aday mühendislik programı uygulayacağız. Ürdünlü mühendis Türkiye’de staj alacak, doktorasını kendi ülkesinde yapacak."

#ASELSAN
#Ar-Ge
#Hasan Canpolat
9 yıl önce