|

Asgari ücret için yeniden toplanacaklar

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK'ten gelen verilerin değerlendirildiği ikinci toplantısı sona erdi. Türk-İş'teki üçüncü toplantının 25 Aralık'ta yapılması kararlaştırıldı.

Yeni Şafak
16:11 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:17 - 17/12/2014 Çarşamba
Diğer

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın başkanlığında, işçi ve işveren temsilcileri ile komisyonun üyelerinin katılımıyla Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) gerçekleştirildi.


Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) gelen verileri değerlendiren komisyon, üçüncü toplantının 25 Aralık'ta Türk-İş'te yapılmasını kararlaştırdı.


Toplantıyı AA muhabirine değerlendiren Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, hükümetin 2015 programında asgari ücret için öngördüğü yüzde 3+3'ün işçilere yapılan büyük bir haksızlık olduğunu ifade ederek, açıklanan oranların pazarlıkta işverenin elini güçlendirecek nitelikte olduğunu söyledi.


Çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği oranda artış istediklerini belirten Irgat, şöyle konuştu:


"Hükümetin açıkladığı oran, komisyonun saygınlığına gölge düşürmüştür. Pazarlığın nereden başlayacağını adeta belirlemeye yönelik bir orandır. 891 lira olan asgari ücretle yaşamak bir sihirbazlık gerektiriyor. Çünkü çalışanın yaşadığı enflasyon, açıklanan enflasyonun bir hayli üzerindedir. Sosyal devlet olmanın gereği ve refah payı da düşünülerek asgari ücretteki artış muhakkak enflasyonun üzerinde olmalıdır."


Mevcut asgari ücret 891 lira

İşçi ve işveren temsilcilerinin 2013'ün Aralık ayındaki çetin pazarlığının ardından, 2014'te asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırılmıştı.


Halen bir işçi için brüt bin 134 lira, net 891 lira 3 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, kapıcılar için brüt bin 134 lira, net 963 lira 90 kuruş düzeyinde.


Asgari ücretten normal çalışanlar için 242 lira 97 kuruş, kapıcılar için ise 170 lira 10 kuruş kesinti yapılırken, asgari ücretin işverene toplam maliyeti bin 332 lira 45 kuruşu buluyor.


Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette bu yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er artış planlandığına yer vermişti.

#asgari ücret
#asgari ücret komisyonu
#türkiş
9 yıl önce