|

Atina’da özelleştirme ihaleleri iptal

Komşu Yunanistan’ın yeni hükümeti seçim öncesi vaad ettiği ilk icratını yaptı. Syriza, Pire Limanı ile enerji dağıtım şirketi ADMHE’nin özelleştirmesini durdurdu. Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, “Hükümet kararlarında sadece Yunan halkına sorumludur” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 19:57 - 31/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yunanistan’da, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras başkanlığında kurulan yeni koalisyon hükümeti, seçim öncesi açıkladığı tezleri doğrultusunda radikal adımlar atma yönüne giderek, kamu varlıklarının özelleştirmesini durdurma kararı aldı. SYRIZA hükümetinin ilk bakanlar kurulu toplantısında, aralarında ülkenin en büyük ticari limanı olan Pire Limanı ve Kamu Enerji-Dağıtım Şirketi ADMHE’nin de bulunduğu, henüz özelleştirilmeleri tamamlanmamış kamu kurumlarının özelleştirilmesinin iptal edilmesi kararlaştırılırken, daha önce özelleştirilen kurumlarla ilgili anlaşmaların da yeniden masaya yatırılması karara bağlandı.


PRİE LİMANI İPTAL

Denizcilik Bakanı Vekili Thodoris Driças, bu konudaki kararların hem çalışanların hem de işadamlarının talebi doğrultusunda alındığını belirterek, bu kapsamda Pire ve Selanik 

limanlarının hisselerinin satılmasına son verildiğini açıkladı. Önceki hükümetin Çin’in COSCO kargo şirketine 35 yıllığına kiraladığı Pire limanındaki 2 konteyner terminaliyle ilgili anlaşmaların da yeniden gözden geçirileceğini açıklayan Driças, hükümetin diyaloga açık olduğunu  ve daha önce imzalanan işler vaziyetteki anlaşmalara karşı çıkmayacağını kaydetti.

YUNAN HALKINA SORUMLU

Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis de enerji dağıtım şirketi ADMHE’nin bir bölümünün özelleştirilmesini öngören anlaşmanın yeniden masaya yatırılacağını belirtti. Hükümetin amacının vatandaşlara yardımcı olmak için, elektrik ücretlerini azaltarak, rekabeti arttırmak olduğunu ifade eden Lafazanis, hükümetin kararlarında sadece kendilerini seçen Yunan halkına sorumlu olduğunu vurguladı.


AB İLE İPLER KOPTU KOPACAK

Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile görüşmesinde, borçların geri ödeme koşullarını AB, Avrupa Merkez Ban- kası ve IMF (Troyka) ile müzakere etmeyeceklerini açıkladı. Bu açıklama, görüşmede soğuk rüzgarlar estirdi. Görüşmeden ayrılırken kızgın görünen Dijsselbloem, Varufakis ile soğuk bir şekilde tokalaştı.

#Aleksis Çipras
#yunanistan
#ab
9 yıl önce