|

Avrupa bizi kıskanacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu 62. Hükümet programını Meclis''te açıkladı. Metinde Türkiye''yi daha ileriye taşıyacak projeler yeralıyor. Kendi alanında Dünya ve Avrupa ölçekli projelerin Cumhuriyeti''mizin 100. yılında tamamlanması hedefleniyor.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 3/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:02 - 2/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Avrupa bizi kıskanacak
Avrupa bizi kıskanacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki 62. hükümet programını açıkladı. Türkiye''nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''dan bayrağı devralan Davutoğlu tarafından meclise sunulan metinde hükümet programı '''2. atılım''' dönemi olarak adlandırıldı. Metinde il il Türkiye''yi kuşatacak devasa yatırımın ipuçları yeraldı. Program kapsamında tarımdan, ulaşıma, girişimcilikten denizcilik, havacılık sektörlerine bir çok hizmet devreye sokulacak.

PROJELERDE 2023 HEDEFİ

Projelerin tamamlanması ile Türkiye''nin gelişimi ve kalkınması adeta taçlanacak. Bu kapsamda Türkiye''nin hemen her iline devasa projeler inşa edilecek. Planlanan ve başlanan projeler ise hızla bitirilecek. Hükümetin yol haritasında 2023 hedefleri de ortaya koyuldu. Bu tarihe kadar yapımı sonlanacak projelerin isimleri yeraldı. Devasa projeler ile Türkiye 7 bölgesi ile adeta dünyanın gıpta ettiği bir ülke haline gelecek. İşte programda yeralan bazı çalışmalar.

SAVUNMA VE HAVACILIK PROJELERİ

Savunma ve havacılık sanayiinde sektörün Ar-Ge harcamalarını 1 milyar dolara, ihracatı 1,6 milyar dolara, cirosunu 5 milyar dolara ulaştı. İstanbul Teknopark Havacılık ve Savunma teknolojilerine öncelik verecek. Ankara Havacılık ve Uzay Sanayi İhtisas OSB yer seçimi çalışmaları tamamlandı. Lazer silahlı ve yüksek irtifa silahlı, silahsız insansız hava aracı ile ilgili çalışmalara başlandı.

TARIMDA 150 MİLYAR DOLAR HEDEFLENİYOR

Tarım sektöründe, nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ile besleyen, tarım ürünlerinde net ihracatçı bir ülke hedefleniyor. 2023''te hedef ise verimliliği artırarak 150 milyar dolar tarımsal hasıla ile dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almak ve tarımsal ürün ihracatını 40 milyar dolar seviyesine çıkarmak.

Avrasya''nın üretim üssü olacağız

2023 yılında Avrasya''nın üretim üssü olması hedefleniyor. 2015-2018 yıllarını kapsayacak olan yeni Sanayi Stratejisi hazırlıklarına başlandı. Türkiye Ar-Ge ve inovasyon üssü haline getirilecek, 3 milyon metrekare alan üzerine Kocaeli''nde kurulan Bilişim Vadisi''nde yapı projeleri tamamlanacak. Karapınar Enerji İhtisas EB''de yatırımcılara yer tahsisi yapılacak.

İllerin metro projeleri

Ankara''da Kızılay- Çayyolu ve Batıkent-Sincan metro hatları tamamlanırken, Tandoğan-Keçiören metro hattı 2015''de hizmete açılacak. Atatürk Kültür Merkezi-Kızılay Metro hattı da inşa edilecek Keçiören Kızılay''a doğrudan bağlanacak.

İllerin demiryolu projeleri

Asya ile Avrupa''yı birbirine bağlayan Marmaray projesinin Gebze-Halkalı hatları 2015 yılında bitirilecek. Ankara-Yozgat-Sivas ve Ankara (Polatlı)-İzmir Yüksek Hızlı tren hatları ile Ankara-Bursa, Sivas-Erzincan ve Konya-Karaman hızlı demiryolu hatları ve bunlara yönelik gar inşası yapılıyor. YHT hattı diğer illerde de yapılacak. Bu dönemde Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesini bitirilecek.

Konya enerji üssü olacak

Büyük kömür rezervine sahip Afşin Elbistan, Konya Karapınar, Afyon Dinar ve Alpu sahalarında elektrik üretimi yapılacak. Mersin Akkuyu ve Sinop''ta 8 adet nükleer reaktör devreye alınacak. Yerli kömür kaynaklarından 18 bin 500 MW düzeyinde santral tamamlanacak. Hidroelektrik kaynakları ile 20.000 MW ek güç sağlanacak. Ilısu, Yusufeli, Boyabat, Alpaslan-2 projeleri tamamlanacak.


10 yıl önce