|

Babacan Portekiz'de işadamlarına hitap etti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile geldiği Portekiz'in başkenti Lizbon'da işadamlarına hitap etti. Babacan "Türkiye ile Portekiz iki dost, iki ortak ülke ve ilişkiler tek kelimeyle mükemmel" dedi.

Yeni Şafak
17:04 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 15:05 - 3/03/2015 Salı
AA
Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirve için Lizbon'a gelen Babacan, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) ve AICEP'in (Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı) organize ettiği çalışma yemeğinde Türk ve Portekizli işadamlarıyla bir araya geldi.  


Konuşmasına, "Türkiye ile Portekiz iki dost, iki ortak ülke ve ilişkiler tek kelimeyle mükemmel" diye başlayan Babacan, bu yakınlıktan dolayı zirvenin tek, ortak bir hükümet varmış gibi gerçekleşeceğini söyledi.


Portekiz'in Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine her zaman destek verdiğini kaydeden Babacan, bu iyi ilişkilerin artık daha avantajlı, kolaylaştırılmış ve somut bir şekilde ekonomik ilişkilere de yansıması için çok ciddi şekilde çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. Portekiz'in Güney Amerika ve Kuzey Afrika'da, Türkiye'nin de Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu ve Kafkasya'da önemli ekonomik entegrasyonları olduğunu dile getiren Babacan, işadamlarına ulaştırma, inşaat, yenilenebilir enerji, turizm başta olmak üzere her alanda ortak proje yapma önerisinde bulundu.


Ali Babacan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,3 milyar dolara ulaştığını, Portekiz'den Türkiye'ye doğrudan yatırımın da bu zamana kadar toplam 765 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, Portekiz'de yapılacak bir liman projesini Türk konsorsiyumun kazanmasıyla Türkiye'den de Portekiz'e ciddi miktarda yabancı yatırım geleceğini anlattı. Ekonomik krizden çıkma yönünde olumlu işaretler veren Portekiz'in krizi başarı öyküsüne dönüştürebilen, emsal bir ülke olduğunu dile getiren Babacan, geçmişte yaşadığı ekonomik krizde Türkiye'nin yaptığı gibi şimdi de Portekiz'in iyi politikalar ve iyi reformlarla sonuç alınabilineceğini gösterdiğini ifade etti.


Babacan ayrıca, THY'nin nisan ayında Porto'ya da seferlere başlayacağını, Lizbon seferlerinin de günlük 2'ye çıkarılacağını kaydetti.


 "Türkiye bizim için en anlamlı ve önemli ülkelerden biri"


Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas ise şöyle konuştu:


"Türkiye ve Portekiz olarak sorun çıkarıcı değil, problem çözücüyüz. Biz Portekiz olarak yabancı yatırımcıya son derece dostane bakıyoruz çünkü buna ihtiyacımız var. Ortak girişimleri yürekten destekliyoruz. Türkiye bizim için en anlamlı ve önemli ülkelerden biri. Türkiye'nin son derece güçlü ve bölgesel sorumluluklara sahip bir ülke olması bizim için çok önemli. Türkiye, NATO'da önemli bir müttefikimiz. Ayrıca Portekiz, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini ayrı bir şekilde ele almakta ve buna sıcak bakmaktadır. Ekonomik açıdan da Türkiye bir çoğunun dediği gibi büyüyen değil büyümüş ve son derece sağlam bir ekonomiye sahip bir ülkedir."
#Ali Babacan
#Portekiz
#DEİK
#işadamları
9 yıl önce