|

Babacan'dan Bank Asya açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nın (BDDK), Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesi kararının siyasi bir karar olmadığını söyledi.

Yeni Şafak
08:46 - 1/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 05:52 - 1/06/2015 Pazartesi
Reuters

Babacan Cuma geç saatte Kanal 7 televizyona yaptığı açıklamada Bank Asya kararının siyasi olup olmadığına ilişkin bir soruya "Siyasi bir şey olsa 1.5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin? Yapılan işlemin mutlaka hukuk zemininde yürümesi, bankacılık temayüllerine uygun olması gerekiyor. Hem BDDK hem de TMSF bunlara dikkat eden kuruluşlarımız. O konuda herhangi bir farklı düşünce doğru olmaz" dedi.



Bank Asya'nın canlı bir banka olarak faaliyetine devam edeceğini de belirten Babacan, "Sadece ortaklık sahiplik haklarını fiilen TMSF kullanmaya başlıyor. Bunu neden yapıyor? Kısmen veya tamamen devri satışı veya birleştirmesi amacıyla yapıyor... Devir satış ya da birleştirme gibi opsiyonlara bundan sonra TMSF bakacak" dedi.



BDDK Cuma akşamı Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine ilişkin kararın, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiği gerekçesiyle alındığı belirtilmişti.



Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmiş, bu süreç sonrasında da bankanın finansal göstergeleri bozulmaya başlamıştı. Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı.



Öte yandan TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ise hafta sonu gazetelerde yer alan açıklamalarında Bank Asya'nın özvarlığının artıda olduğunu hem hakim ortakların hem de hem de borsa ortaklarının hisselerine dokunmayacaklarını söyledi.



Bankaya el konulurken "ortakların suistimali" içeren 71 maddenin e bendinin işletilmediğini belirten Gül, borsada hisselerin işlem görmeye devam edeceğini, spekülasyona yol açabilecek bazı hareketlere karşı tedbiren belki bir kaç gün hisselerin kapatılabileceğini ifade etti.


#Ali Babacan
#Bank Asya
#TMSF
9 yıl önce