|

Babayiğidi devlet koridoru ile buluruz

Yerli otomobil için kolları sıvayan Türkiye, yan sanayiye gözlerini çevirdi. Amaç Avrupa''nın en iyisi olarak gösterilen üreticilerin çalışmaya dahil edilmesi. Projenin önündeki en büyük engel yabancı otomobil markaları. 'Devlet koridoru' modeliyle yerli üreticilerin bir çatı altında toplanması hedefleniyor.

Ekonomi Servisi
00:00 - 19/10/2014 Pazar
Güncelleme: 01:11 - 19/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Babayiğidi devlet koridoru ile buluruz
Babayiğidi devlet koridoru ile buluruz

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği''nin (MÜSİAD) İzmit''te ''Teknolojinin Yeşil Geleceği'' adı altında düzenlediği panelde yerli elektrikli otomobiller işadamlarına tanıtıldı ve otomotiv sektöründeki önemi anlatıldı. İzmit''te Ramada Otel''de yapılan panele Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr İbrahim Kılıçaslan, MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Cengiz Arslan, Kocaeli Şube Başkanı R. Bilal Şengün, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, TSE Proje Koordinatörü Dr. Murat Büyük, Derindere Motorlu Araçlar A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol ile sanayici ve iş adamları katıldı.

OTO DEVLERİNİN YEDEK PARÇASI BİZDEN

Programda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr İbrahim Kılıçaslan, Türkiye''de canlı iç pazar bulunduğunu Avrupa'nın en iyi otomobil yan sanayisnin Türkiye'de olduğunu söyledi. Kılıçaslan ''Şöyle bir iddiamız var, Avrupa''da hiçbir araba markası yoktur ki Türkiye''den parça kullanmasın. Varsa da ''el imalatıdır'' diyoruz. Bunun haricinde bütün araçlarda Türkiye''den giden bir parça vardır'' diye konuştu.

DEVLET KORİDORU AÇILABİLİR

Kılıçarslan Türkiye''nin kendi otomobilini yapmak zorunda olduğunu söyledi. Avrupa''nın en iyi yan sanayisinin bizde olmasına rağmen üreticileri biraraya getirmenin zor olduğunu kaydeden Kılıçarslan bunun nedeninin üretilen yedek parçanın ihraç edildiği markanın buna direnç gösterebilecek olacağına dikkat çekti. Kılıçarslan bu sıkıntı için ''devlet koridoru'' modelinin yapılabileceğini bu sayede güçlü yan sanayinin yerli otoya entegre edilebileceğini kaydetti. Kılıçaraslan Devlet öncülüğünde yapılacak bu model üzerinde düşünüldüğünü sözlerine ekledi.

Olpak: Yerliyi destekliyoruz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ''Kobani bahanesiyle öncelikle doğu ve güneydoğu illerimizde, sonrasında Türkiye''nin farklı coğrafyalarında insanların ölümleriyle sonuçlanan davranışları hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün değildir'' dedi. Türkiye''nin yerli otomobil üretme hedefini desteklediklerini belirten Olpak, rollerinin düzenledikleri organizasyonlarla konuyu güncel tutmak ve doğru mesajların örgütlü şekilde yüksek seslerle verilebilmesine imkan sağlamak olduğunu kaydetti. Türkiye''nin, sınır komşuları Suriye ve Irak''taki gelişmelere kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini anlatan Olpak Osmanlı Devleti''nin İspanya''dan kaçan Yahudilere kucak açtığını Suriyeli ve Iraklılara da kucak açmasının bir görevi olduğunu kaydetti.

10 yıl önce