|

Bakan Işık'tan işverene destek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asgari ücret artışında sanayici ve işvereni yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

Yeni Şafak
16:02 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 14:12 - 1/12/2015 Salı
AA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Asgari ücret artışında sanayicimizi, işverenlerimizi yalnız bırakmayacağız" ifadesini kullandı.



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Işık, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Işık'a yeniden bakanlığa atanmasından dolayı tebriklerini ileten MÜSİAD heyeti, ziyaret esnasında yeni hükümete önerilerini içeren bir rapor sundu.



Bakan Işık, üreten kesimi her AK Parti iktidarında olduğu gibi 64. Hükümette de desteklemeye devam edeceklerini ifade ederek, "Bu kesimi, özellikle toplumun beklentisi haline gelen asgari ücret artışı konusunda da yalnız bırakmayacaklarını" kaydetti.



İmalat sanayi üzerinden 2014 yılı satış ve maliyet rakamlarını baz alarak 2016'ya dönük bir projeksiyon yaptıklarını aktaran Işık, projeksiyonda Bakanlığı bünyesindeki Girişimci Bilgi Sistemi'nden elde ettikleri verileri kullandıklarını belirtti. Işık, şu değerlendirmeyi yaptı:



"Yaptığımız projeksiyon sonucunda 2014 yılında yüzde 4,5 olan karlılık oranlarının 2016 yılında da devam etmesi durumunda dahi asgari ücret artışının işletmelerin karlılıkları üzerinde en fazla 1 puan etki yaparak yüzde 3,5'e düşürdüğünü gördük. Bu oran en fazla yüzde 1 olacak, daha büyük ihtimalle yüzde 1'in de altında kalacaktır. Üstelik çalışmada sadece asgari ücretteki artış değil, asgari ücretin diğer ücretler üzerindeki etkisini de göz önüne aldık. Bu şirketlerin vergi öncesi karlarının en fazla yüzde 21 civarında etkilenmesi olacaktır ki tahminimiz bu etkinin daha da aşağılarda olacağıdır."

#Bilim
#Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık
#asgari ücret
#MÜSİAD Başkanı Nail Olpak
8 yıl önce