|

Balda karmaşa

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, Türkiye'de kristalize bal konusunda yanlış bir algının bulunduğunu belirterek, "Kristalize bal olduğu zaman, 'Şekerli bal yedirdin' diye bize şikayetler geliyor" dedi.

Aa
00:00 - 13/10/2013 Pazar
Güncelleme: 10:07 - 13/10/2013 Pazar
Yeni Şafak
Balda karmaşa
Balda karmaşa

Kaba, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kristalize olan balın, "şekerli bal" olduğu yönünde yanlış bir algının bulunduğunu anlattı.

Durumun bunun tam tersi olduğunu ifade eden Kaba, "Örneğin çiçek balı kristalize olmamışsa o balda sıkıntı var demektir. O nedenle kristalize balın gerçek bal olduğunu tüketicilerimizin bilmesi gerekir" diye konuştu.

Kaba, Rusya'da hiçbir şekilde sıvı bal tüketilmediğine işaret ederek, "Onlar hep kristalize bal tüketiyorlar. Bunun anlamı da glikozlu olmayan balın daha çok tercih edilmesi şeklinde. Glikoz, hiçbir şekilde donmuyor. Dış ülkeler bu konuda daha duyarlı ama Türkiye'de tam tersi. Kristalize bal olduğu zaman 'Şekerli bal yedirdin' diye bize şikayetler geliyor" ifadesini kullandı.

Şekerli balın da kristalize olabileceğini belirten Kaba, şekerin glikoz kadar insan vücuduna tahribatı olmadığını, Türkiye'ye mal olmuş markalardan alınması halinde herhangi bir sorun yaşanmayacağını dile getirdi.

"Şikayet konusunda zayıfız"

Kaba, vatandaşların "merdiven altı" ürünlere dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"TAB olarak kendi üreteceğimiz bir balda Türkiye Kalkınma Vakfı'nın (TKV) mülkiyetinin yüzde 50'sini aldık. Biz piyasaya kendi mallarımızı ve TKV'nin balını sunuyoruz. Üreticiler buna dikkat ederlerse çok iyi olur. Bir de 'merdiven altı' ballarda birliklerimize ihbar etsinler. Bu kurnazları aramızdan çıkaralım, tüketicimiz güzel bir bal yesin. Türkiye'de 'şikayette bulunmak' çok kötü bir şey olarak algılanıyor ama Avrupa'da durum böyle değil. Yasa dışı olaylar, hemen ihbar ediliyor. Avrupa buna çok hazır, bizim de Avrupa'ya uymamız lazım. Şikayet konusunda vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz."


10 yıl önce