|

Bank Asya''da ikili ekonomi oyunu

Borsada 486.3 milyon adet hissesi bulunan Bank Asya''nın hisselerinin yüzde 41.4''ü uluslararası piyasalarda yaptıkları büyük hisse devirleriyle bilinen Deutschebank ve Citibank''ın elinde.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:32 - 26/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Bank Asya''da ikili ekonomi oyunu
Bank Asya''da ikili ekonomi oyunu

Borsada manüplatif işlemler yaptığı gerekçesiyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından incelemeye alınan ve borsada bu ayın başında tahtası kapatılarak işlemleri durdurulan Bank Asya''nın hisselerinin yüzde 40''ı uluslararası piyasalarda yaptıkları büyük hisse devirleriyle bilinen Deutschebank ve Citibank''ın elinde bulunuyor. Ekonomi kurmayları, ''paralel''e yakın kişilerin Katarlılarla görüşmelere başlamadan el altından hisselerinin toplanmış olabileceğini, ardından görüşmeler kesilmesine karşın Kamuyu Aydınlatma Platformu''na (KAP) bildirmeden ellerinden hisse senetlerinin çıkarılmış olacağını, böylelikle cemaat mensuplarının bütün paralarının da bankada mevduat hesaplarında tutulduğunu kaydettiler. Bankaya el konulması halinde mevduatın 50 bin liraya kadarı devlet garantisi altında olduğundan cemaat mensuplarının paralarını alacaklarını belirttiler. Öte yandan da mevduatı bankada tutarak bankanın mevduat açısından güçlü görünmesinin sağlandığını belirttiler.

Önceki krizlerde Türkiye''delerdi

Deutschebank ve Citibank Türkiye''deki her kriz döneminin fırsatçısı olarak biliniyor. 2001 Şubat krizinde 630 lira olan doların birim fiyatı ile Merkez Bankası''dan''döviz alan bankalar'' ile birim fiyat 950 liraya çıkarılmıştı. 5.3 milyar dolar alan bankalar listesinde 1 milyar 63 milyon dolarla en yüklü alım yapan Citibank olmuştu.


10 yıl önce