|

Başbakan'dan KOBİ’ye 5 müjde

Üç işletmenin bir araya gelerek oluşturacağı teknoloji işbirliklerine, 1.5 milyon lira destek verilecek. Ürün bazında kurumsallaşma ve markalaşma için işletme başına 150 bin lira destek sağlanacak. Verilen destek için toplam bütçe miktarı da 50 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 20:29 - 29/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Ankara’da KOSGEB’in 3. KOBİ ve Girişimcilik Ödül törenine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, KOBİ’lere destek müjdeleri verdi. Bu kapsamda ARGE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama alanlarındaki KOSGEB destekleri yüzde 50 artırılacak. Girişimcilik Destek Programı'nda kadın ve engelli girişimciler için destek üst limiti yüzde 20’ye çıkacak.

İŞLETME BAŞINA 150 BİN LİRA 

Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada, KOBİ’lerin ürün bazında, uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için ilk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlattıklarını söyledi. Davutoğlu, “Bu çerçevede bu destek programına, bana getirilen teklifte ufak bir değişiklik yaptık, 50 milyon lira bütçeli bu programla, işletme başına 150 bin lira destek vereceğiz” dedi. Bu destekle de yetinmeyeceklerini belirten Davutoğlu, “50 milyon lira  bütçeyi, 100 milyon liraya çıkaracağız. Dolayısıyla, 100 milyon lira bütçeli programla, işletme başına 150 bin lira destek sağlayacağız. Sadece kurumsallaşma ve markalaşma için” ifadesini kullandı.

3 İŞLETMEYE 1,5 MİLYON LİRA DESTEK

KOBİ’lerin bir araya gelerek, yeni bir güç oluşturmalarını sağlayacak “İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı”nda yeniliğe gittiklerini söyleyen Davutoğlu,  “Buna göre, 3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliklerine, 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere, 1.5 milyon lira destek vereceğiz” diye konuştu.

AR-GE VE İNOVASYONDA  % 50 ARTIŞ 

Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarlarında yüzde 50 oranında artış yapacaklarını da müjdeleyen Davutoğlu,  “Bütün yaptığımız çalışmalarda eğer, Ar-Ge, inovasyon boyutu varsa destekleri, KOBİ’lerde olduğu gibi diğer bütün alanlarda da artırdık, artırmaya devam edeceğiz.Orta-yüksek ve yüksek teknoloji kullanılan alanlara verilen destekleri genel olarak da artıracağız. Bununla ilgili teşvikler noktasında da yeni bir çalışma başlatma talimatı verdim” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİYE DESTEK % 20

Davutoğlu şöyle devam etti: Girişimcilik Destek Programı”nda, kadın ve engelli girişimciler için destek üst limitini yüzde 10 daha fazla uygulayacağız. Şimdiye kadar kadın ve engelli girişimciler için destek üst limiti yüzde 10’du. Bunu yüzde 20’ye çıkarıyoruz. Uygulamadan bundan sonra birinci derecen şehit ve gazi yakınları da yararlanacak.” 

40 FİNALİSTE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Törende, 40 finaliste ödülleri verildi. 40 finalistin 12’si Bursa, 5’i İstanbul olmak üzere Kocaeli, Ankara, Adana, Kayseri, Mersin, Balıkesir ve Amasya’dan ikişer işletme finale kaldı. Sakarya, Samsun, Kahramanmaraş, İzmir, Eskişehir, Tekirdağ, Uşak ve Konya’dan da birer işletme finale kalmayı başardı. 

KOBİ destek paketinde neler var ?

- Ürün bazında kurumsallaşma ve markalaşma için işletme başına 150 bin lira destek verilecek. Verilen destek için toplam bütçe miktarı 50 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarılacak. 

- İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı kapsamında, üç işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliklerine 300 bin lira geri ödemesiz, 1.2 milyon lira geri ödemeli olmak üzere 1.5 milyon lira destek verilecek. 

- ARGE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarları yüzde 50 oranında artırılacak. 

- “Girişimcilik Destek Programı”nda kadın ve engelli girişimciler için destek üst limiti yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılacak. Bu uygulamadan birinci dereceden şehit ve gazi yakınları da yararlanacak.

- KOSGEB desteğiyle yurt dışına çıkan KOBİ'lerin seyahat masrafı devlet tarafından ödenecek.

Esnafın yüzü güldü

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun KOBİ’lere verdiği müjde ile esnafın yüzü güldü. İşletme başına verilen 50 bin liralık desteği 150 bin liraya çıkaracaklarını belirten Davutoğlu’nun bu kararı, küçük işletmeler için büyük fırsat olarak değerlendirildi. 

İŞLETMELERİN %99’U KÜÇÜK ESNAF

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Girişimci Bilgi Sistemi’ne göre 2006 yılında 1 milyon 803 bin olan KOBİ sayısının, 2013 yılı sonunda 1 milyon 162 bin artışla 2 milyon 965 bine ulaştığını bildirdi. Işık, şu anda Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,85’inin KOBİ olduğunu, istihdamın yüzde 75,8’inin ve ihracatın yüzde 59,2’sinin de KOBİ’ler tarafından sağlandığını kaydetti. İşletmelerin; ölçeği büyüdükçe, ihracatı arttıkça, teknoloji düzeyi yükseldikçe karını arttırdığına dikkati çeken Işık, bunun çok önemli bir gösterge olduğunu ve bakanlık olarak desteklerini bu noktaya yoğunlaştıklarını vurguladı.

KOBİ’LERİN YERİ         DOLDURULAMAZ

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer,“İşletmelerimizin yüzde 99’unu, ihracatımızın yüzde 60’ını ve istihdamın yüzde 76’sını gerçekleştiren KOBİ’ler, yeni iş alanları ve istihdam potansiyelleriyle ülkemizin kalkınmasında, sosyal adaletin ve toplumsal dengenin idamesinde yeri doldurulamaz bir öneme sahip” diye konuştu.

BÜYÜK OLSUN, HEPİMİZİN OLSUN

3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknolojik girişimlere verilen desteği değerlendiren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği Başkanı Nurettin Özgenç, “Hükümetin vermiş olduğu bu destek bizim de çalışmalarımıza yardımcı olur. Küçük olsun benim olsun anlayışı yerine, büyük olsun hepimizin olsun olmalı” ifadelerini kullandı.

İLAÇ GİBİ PAKET

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Yalçın Sönmez, “KOBİ’ler ülke ekonomimizin ve kalkınmasında yararlı olacaktır. Atılan bu adım ilaç gibi kamuoyunun önüne konulmuş durumda” dedi.

İŞSİZLİK DÜŞER

Ege-Kobider Başkanı Fettah Güventürk de, KOBİ’lere yapılan bu avantajların, işsizliğin 1 puan düşmesi anlamına geleceğini söyledi. 
#KOSGEB
#KOBİ
#Davutoğlu
9 yıl önce