|

150 bin kişiye iş fırsatı!

Türkiye yeni dönemde Ar-Ge çalışmalarına önemli yatırımlar yapmayı hedefliyor. Bunun ilk sinyali Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'tan geldi. Işık, "3 milyon metrekare üzerine kurulacak Türkiye'nin ilk Bilişim Vadisi'yle, 150 bin Ar-Ge personeline istihdam imkanı yaratılacağını" aktardı.

Aa
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 11:38 - 2/09/2014 Salı
Yeni Şafak
150 bin kişiye iş fırsatı!
150 bin kişiye iş fırsatı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nin Türkiye'nin teknoloji geleceğini inşa edecek 2023 vizyon projelerinden biri olduğunu belirterek, "3 milyon metrekare üzerine kurulacak, 420 futbol sahası büyüklüğündeki Türkiye'nin ilk Bilişim Vadisi'nin, 150 bin Ar-Ge personeline istihdam yaratmasını hedefliyoruz" dedi.

Bakan Işık, Bilişim Vadisi'nin kentsel tasarımı ile 1. etap mimari, mühendislik, peyzaj ve altyapı projelerinin, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilmesi için anlaşma sağlandığını söyledi.

Projenin 4 etaba ayrıldığını anlatan Işık, şu bilgileri verdi:

"Birinci etap, 1A ve 1B olarak ikiye ayrıldı. 1A bölgesinde, 70 bin metrekare alanın inşaatı için ihale aşamasına gelindi. Eylül ayı sonunda altyapı ve üstyapı projelerinin ihalesini, 2015 yılı sonunda da inşaatını tamamlamayı planlıyoruz. 1A denilen bölge içinde, 15 bin metrekarelik idari bina ve çok amaçlı Ar-Ge ofisleri bulunacak. Bilişim Vadisi içinde yaşayacakların bütün ihtiyaçlarına cevap verecek okul, kreş, hastane, ibadethane, konaklama, banka, spor merkezleri, kültürel tesisler gibi sosyal donatı alanları da olacak. Burası Ar-Ge çalışanları için aynı zamanda bir yaşam kompleksi olacak."

150 bin Ar-Ge personeline iş fırsatı

Bilişim Vadisi'nin sıradan bir teknoloji geliştirme bölgesi olmadığına işaret eden Işık, bu projenin Türkiye'nin teknoloji geleceğini inşa edecek 2023 vizyon projelerinden biri olduğunu vurguladı.

Bilişim Vadisi ile Türkiye'yi, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe dünyanın önde gelen cazibe merkezlerinden biri haline getirmeyi planladıklarını ifade eden Işık, geleceğin teknoloji markalarının temellerinin de bu vadide atılmasını temenni ettiğini dile getirdi.

Işık, Bilişim Vadisi'nde birinci etap sona erdiğinde 12 bin Ar-Ge personeline istihdam sağlanacağına dikkati çekerek, 3 milyon metrekare üzerine kurulacak, 420 futbol sahası büyüklüğündeki proje tamamlandığında ise bu sayının 150 bine çıkmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ar-Ge ve üretim bir arada

Bilişim Vadisi'nin kurulmasıyla ilgili ilk çalışmalara 2010 yılında başlanmış ve 2012 yılında Gebze'de kurulması kararı verilmişti.

Bu arada, Bilişim Vadisi'nde yer almaları konusunda yerli ve yabancı büyük firmalarla toplantılar yapılıyor. Vadide, büyük markalara kampüs tarzında yerler tahsis edilecek ve bu firmalar kendi inşaatlarını yapacaklar. Proje içinde büyük firmaların hem Ar-Ge hem de üretim yapması da yine Türkiye'de bir ilk olacak. Firmalar ancak Ar-Ge yaptıkları sürece kira sözleşmelerini yenileyebilecek. Bilişim Vadisi'nde yer alacak yabancı firmalar Türkiye'deki insan kaynağından yararlanacak. Gelecek haftadan itibaren üniversitelerle görüşülerek, hangi bölümde, bilişim Ar-Ge'sinde çalışabilecek ne kadar yüksek lisanslı ve doktoralı bilim insanı olduğu tespit edilecek.

Vadi bir "tık" uzakta

Öte yandan Bilişim Vadisi'nin logosu ve internet sitesi uzman ekipler tarafından hazırlandı. Yarından itibaren "bilisimvadisi.co" web adresinden, vadiye ilişkin gelişmeler takip edilebilecek. Site içinde; görsel ögeler, ofis imkanları, iş fırsatları ve vadide yer alacak teknoloji devlerine dair bilgilere yer verilecek. Bilişim Vadisi'ne; Facebook "Bilişim Vadisi" , Twitter "@Bilisim_Vadisi", You Tube "Bilişim Vadisi" ve Vimeo "vimeo.com/bilisimvadisi" adıyla sosyal medya hesaplarından da ulaşılabilecek, buralardan vadiye ilişkin duyurular yapılacak.

10 yıl önce