|

Bin yıldır uyuyan İpekyolu uyanıyor

Türkmenistan Yatırım Forumu dün İstanbul’da yapıldı. Büyük katılımın olduğu forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Hazar’ı bir köprü haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:20 - 4/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un annesinin rahatsızlığı nedeniyle katılamadan ülkesine dönmek zorunda kaldığı Uluslararasi Türkmenistan Yatırım Forum’u dün İstanbul’da yapıldı.

DEİK’in katkılarıyla düzenlenen etkinliğe Ekonomi Bakani Nihat Zeybekçi,Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmet Muhammet Ali Al Madani, DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan ve iki ülke iş adamları katıldı. 

ASYA’NIN YILDIZI

Forumun açılışında konuşan DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ın Asya’nın yıldız kenti olduğunu söyledi. Türkmenistan’ın, çekim merkezi İstabul’da yaptığı işbirliği çalışmasının önemli bir çalışma olduğunu belirten Vardan işbirliğinin arttırılmasını istedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise dünyada siyasi blokların yıkılmasından sonra yeniden bir yapılanma yaşandığını belirterek, “Dünya ekonomisinin yüzde 50’sini Asya oluşturuyor. Ekonomik eksen bu bölgeye kayıyor. Dünya yeniden kurgulanıyor. Bin yılın omurgası neyse şimdi de o oluyor. Türkmenistan İpekyol’unun  önemli bir durağı” dedi.

BİN YILDIR UYUYAN COĞRAFYA

Hazar’ın kenarında yeralan ülkenin adeta Asya’ya açılış kapısı olduğunu belirten Zeybekçi şunları söyledi: “Hazar’ı bir köprü haline getirmek için çalışıyoruz. İpekyolu'nun yeniden barış, huzur alanı olmasını önemsiyoruz. Hedefimiz ticarette hiçbir sınır ve kısıtlama olmaması."

TÜRKMENİSTAN FIRSATLAR ÜLKESİ

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmet Muhammet Ali Al Madani, Tütkmenistan’ın bulunduğu bölge ve zengin doğal kaynakları ile uluslararası yatırım için çok cazip halde olduğunu söyledi. İslam Kalkınma Bankası olarak bu bölgede yapılan birçok projeyi hali hazırda desteklediklerini kaydeden Al Madani, Kazakistan, İran, Türkmenistan, Türkiye arasında inşa edilecek tren yolu projesine destek olduklarını kaydetti.

#Gurbanguli Berdimuhammedov
#DEİK
#Nihat Zeybekçi
9 yıl önce