|

BIST başkanına paralel şantaj

Paralel yapının yayın organı Zaman’ın karalama kampanyası bitmiyor. Bank Asya’nın zararını BİST Başkanı İbrahim Turhan’a yıkmak isteyen gazete bu kirli operasyonu gerçekleştirmek için SPK'ya baskı yapıyor, hatta şantajdan da çekinmiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:44 - 21/11/2014 Cuma
Diğer
17-25 Aralık’ta hükümete darbe girişiminde bulunan paralel yapının yayın organı Zaman’ın karalama kampanyası bitmiyor. Gazete, bir süredir Borsa İstanbul ve Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan hakkında kamuoyunu yanıltacak tarzda yayınlar yaparak bilgi kirliliği yaratıyor. Yayınladıkları sözde belgeler, bu yayın organlarının yayınladıkları belgelerin içeriklerini bile anlamaktan aciz olduklarını gösteriyor. Bunların son halkası da Zaman Gazetesi’nde dün çıkan “SPK, soruşturma izni vermezse bu suça ortak olur” başlıklı manipülatif kulis haberi oldu. Haberde Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan’ın Bank Asya hisseleri için uyguladığı kararlar; hukuk dışı ve keyfi olarak nitelendirilirken, Turhan hakkında ‘talimatla iş yapıyor’ iddiaları dillendirildi. 

ŞİMDİ DE ŞANTAJ

Bank Asya gibi Borsa’da işlem gören bir şirketin keyfi yönetilmesi sonucu ortaya çıkan durumları, yalan ve hileye başvurarak, kurumları suçlayarak kitleyi manipüle etme yolunu seçen paralel medya, en son olarak da Borsa İstanbul Başkan Turhan’ı ve Sermaye Piyasası Kurulu'nu hedef tahtasına oturttu. Bank Asya’nın görev zararını Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan’a yıkmak isteyen, bu kirli operasyonu da SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’a baskı yoluyla gerçekleştirmek isteyen gazete, iki kurumun başkanına yayın yoluyla adeta şantaj yapıyor.

BANK ASYA NEDEN GÖZALTI PAZARINA ALINMIŞTI?

Pay senedinin fiyatındaki önemli oranlardaki yükseliş ve düşüşlerden yatırımcıların korunması için Bank Asya pay senetleri açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemlerine konu olabilecek sermaye piyasası araçları listesinden çıkarılmıştı. Buna rağmen, 15 Eylül 2014 - 17 Eylül 2014 döneminde Bank Asya pay senedinin fiyatının önce yüzde 48 oranında düştüğü, 18 Eylül 2014-26 Eylül 2014 döneminde ise yüzde 53,2 oranında arttığı ortaya çıktı. 

Hisselerin kapanması banka yönetiminin hatası

Bank Asya payları, gözaltı pazarına alınana kadar işlem sırasının uzun süre kapatılmasına sebep olan olaylar zincirinin ilk halkası 25 Mart 2014’e kadar uzanıyor. Bu tarihte Bank Asya Kamuyu Açıklama Platformundan (KAP) Katar’ın en büyük İslamî bankası olan Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başladığını duyurmuştu. Bu açıklamada ortaklık tesis sürecinin yasal izinlerin alınması ile birlikte kısa süre içerisinde neticelendirilmesinin planlandığı belirtiliyor. Ancak 25 Mart 2014 tarihinden itibaren, şirketin ortaklık yapısı ile ilgili olarak basın ve yayın organlarında çelişkili haberler yer aldı.

TEKLİF YOK DEDİ

Banka, stratejik ortak konusunda, 3 Temmuz 2014’de bazı basın yayın organlarında bu görüşmelerin sonlandırıldığına dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Bu belirsizlikle Bank Asya payları  yaklaşık 11 kat, 7 Ağustos birinci seansta yaklaşık 4 kat arttı.  

Yavuz hırsız misali borsaya saldırı

Diğer taraftan, Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık görüşmelerine başlandığı yönündeki 25 Mart 2014 tarihli özel durum açıklamalarından önce 21-24 ve 25 Mart’ta Bank Asya pay senedinde net alım yapıldığı görülüyor. Açıklama sırasında yaşanan fiyat artışından menfaat temin eden yatırımcılara ait işlemler ise Sermaye Piyasası Kanunu’nun 106’ıncı maddesinde bilgi suistimali suçu şüphesi kapsamında değerlendiriliyor. Bunun sonucunda, bilgi suistimali şüphesiyle pek çok yatırımcı incelemeye alındı. Ardından Sermaye Piyasası Kurulu, 19 Ağustos 2014 tarihinde bir yatırımcıya iki yıl süreyle Borsalarda işlem yapma yasağının getirilmesine karar verdi.Banka, süreci anlatan ayrıntılı bir açıklama yapmayıp,  “Ortaklık görüşmelerinde bulunulabilmesinin teminin"  ifadesi ile cevap vermekle yetindi. 

#Bank Asya
#İbrahim Turhan
#Zaman
9 yıl önce