|

Bize çalım atmayın gücümüzü görün

Türkiye'nin çoğu Avrupa ülkesinden iyi durumda ve daha güçlü olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, 'Açık sözlü olmayı severim. Gizli ajandam yok. Çıksın desinler ki 'Biz Türkiye'yi istemiyoruz'. Ama bizi oyalamayın. Birbirimizi oyalamayalım, birbirimize çalım atmayalım' dedi

Abdülkadir Selvi
00:00 - 1/03/2011 Salı
Güncelleme: 23:47 - 28/02/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Bize çalım atmayın gücümüzü görün
Bize çalım atmayın gücümüzü görün

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CeBIT Kongre Merkezi'nde, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlen 'Türk Alman Ekonomi Kongresi'ne katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Almanya ve Türkiye'nin birbirine uzak ülkeler olmadığı gibi, Alman ve Türk halklarının da birbirine uzak halklar olmadığını ifade etti. Türkiye-Almanya dayanışmasının yeni başlamadığını söyleyen Erdoğan,'Biz her zaman, ülkelerin ve liderlerin, vizyoner olmaları gerektiğini, uzun vadeli politikalar üretmelerini, hadiselere daha geniş bir bakış açısıyla, daha kucaklayıcı yaklaşmaları gerektiğini savunduk. Liderler arasında öfke, kin olmamalıdır, olamaz. Çünkü Almanya'daki liderler de kalıcı değil. Hepsi geçici." dedi

AB TECRÜBEMİZE BAŞVURMALI

"AB, yaşanan olaylar karşısındaki tavrını sorgulamak, bir özeleştiri yapmak durumunda kalacaktır; kalmalıdır da" diyen Erdoğan "AB, evrensel değerler üzerine inşa edilmiş bir birliktir. AB, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler üzerine bina edilmiştir. Olaylarla birlikte Türkiye'nin önemi, Türkiye'nin AB için değeri artık daha net olarak ortaya çıkmıştır. AB, tüm bu bölgelerle sağlıklı bir iletişim kurmak için Türkiye tecrübesinden istifade etme imkanına sahip." Konuşmasında Türkiye'nin 2008 sonundaki krizi, dünya üzerinde en az etkiyle atlatan ülkelerin başında geldiğini de hatırlatan Erdoğan, “Türkiye pek çok AB üyesi ülkeden daha iyi bir performans sergiliyor' diye konuştu.

PARAGUAY'A VAR BİZE NİYE YOK

AB'nin vize politikalarını eleştiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Brezilya'ya vize muafiyeti vereceksiniz, Paraguay'a vize muafiyeti vereceksiniz, Uruguay'a vize muafiyeti vereceksiniz, Bolivya'ya vize muafiyeti vereceksiniz... Bu ülkelerin Avrupa Birliği ile neyi ortak? Bunu neyle izah edeceksiniz. Ben açık konuşurum. Desinler ki 'Türkiye'yi istemiyoruz' Ama bizi oyalamayın. Birbirimize çalım atmayalım."


Erdoğan sert çıktı Merkel yumuşadı

Hannover 2011 CeBIT Uluslararası Bilişim Fuarı, Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katılımıyla açıldı. Açılışta bir konuşma yapan Erdoğan, AB'nin vize konusundaki çifte standardına karşı eleştirilerini sürdürdü. Mümkün olduğunca çok sayıda iş adamının bu fuarlara katılmalarını arzu ettiklerini ifade eden Erdoğan, ancak vize engeliyle karşılaşıldığını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: “Bana sık sık pasaportlar gösteriliyor. İnanın, iş adamlarımızın, bir haftalık vizeler nedeniyle ardı ardına zımbalanmış, adeta kalınca bir kitaba dönüşmüş pasaportlara sahip olduklarını görüyorum. Vize konusunda artık yeni bir anlayışın hakim kılınması zamanı gelmiştir.”

UYGULAMAYI ESNETECEĞİZ

Erdoğan'ın vize konusundaki eleştirileri üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel vize uygulamasının yumuşayacağı sinyalini verdi. Konuşmasında, vizeler konusunda Erdoğan ile görüşmek istediğini söyleyen Merkel, ülkesinin vize uygulaması konusunda çok sıkı olmakla eleştirildiğini, bu konuda biraz daha esnek olmaya ihtiyaçları bulunduğunu ifade etti.


Erdoğan alıp götürmeden...

Türkiye'de kişi başına günde ortalama 76 dakika cep telefonuyla konuşulduğunu belirten Merkel, bilgisayar kullanımının da arttığını, bu açıdan Türkiye'nin çok cazip bir pazar olduğunu belirterek, 'Türkiye adına daha fazla reklam yapmamaya dikkat etmem lazım. Aksi takdirde rekabet gücümüz zayıflayacak” diye espri yaptı. Merkel, Almanya'da 100'üncü yılını kutlayan IBM yöneticilerine seslenirken de “Bay Erdoğan hepsini alıp götürmeden bizim için de bir şeyler daha yapın” dedi.


NATO'nun Libya'da işi ne!

Erdoğan, "Şimdi bize basın mensupları soruyor, çok enteresan! NATO Libya'ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu yahu? NATO'nun ne işi var Libya'da? NATO mensubu olan ülkelerden birine herhangi bir müdahale yapılması halinde böyle bir şeyi gündeme getirebilir. Türkiye olarak biz bunun karşısındayız' dedi.


13 yıl önce