|

Bölgesinin altın adası

'Türk Akımı'nı finanse etmeye hazır olduklarını söyleyen Rus Sberbank Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, “Gazprom zaten bizim müşterimiz. Daha fazlası için hazırız. Türkiye Ortadoğu ve Avrupa arasında altın ada” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:18 - 23/01/2015 Cuma
Diğer
Sberbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye’den geçmesi planlanan ve “Türk Akımı” olarak nitelendirilen yeni doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili, “Daha fazlası için hazırız. Bu proje aralık ayında başladı. İlk yıl bu proje üzerinde çalışılacaktır” dedi. Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) konuşan Gorkov, Türkiye’de 3. havalimanı, Akkuyu nükleer santrali başta olmak üzere çok sayıda dev projeyi finanse ettiklerini vurguladı. 

TÜRK AKIMI FİNANSE EDERİZ

Türkiye’deki iştirakleri Denizbank’ın halka arzını düşünmediklerini belirten Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye’den geçmesi planlanan doğalgaz boru hattının finansmanıyla ilgilendiklerini açıkladı. Gorkov, Türkiye üzerinden geçmesi planlanan 63 milyar metreküp kapasitede yeni bir boru hattı inşasının finansmanına ilişkin soruya, “Daha fazlası için hazırız. Bu proje aralık ayında başladı. İlk yıl bu proje üzerinde çalışılacaktır. Gazprom zaten bizim müşterimiz. Henüz kesin bir karar vermedik. Bunu görüşmeye hazırız” dedi.

ORTA DOĞU VE AVRUPA'NIN ALTIN ADASI

Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendiren Gorkov, “Avrupa’da son derece küçük bir ekonomik büyüme var. Öte yandan Türkiye hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Türkiye Ortadoğu ve Avrupa arasındaki altın adası” ifadelerini kullandı.

DENİZ'İN PERMONMASINI ÖVDÜ

Türkiye’deki iştiraki Denizbank’ın geçen seneki performansını övgüyle değerlendiren Gorkov, ilerleyen dönemde Denizbank’ın halka arzını düşünmediklerini belirtti. Gorkov, “Denizbank’ı satın aldığımızdan bu yana geçen iki yıl içerisinde varlıklarımızı önemli ölçüde artırdık. Halka arzı düşünmüyoruz” dedi.

YAPTIRIMLARIN KRİTİK ETKİSİ YOK

ABD’deki yaptırımların Rusya’nın ekonomisine olan etkisini değerlendiren Gorkov, şunları söyledi: Yaptırımların henüz kritik etkisini görmedik. Fakat bu yıl negatif etkisini Rusya üzerinde göreceğiz. Geçen yıl pozitif büyüme varken, bu sene için ekonomik daralma bekliyoruz. Fakat Rus ekonomisinin seyrini petrol fiyatları belirleyecektir. Biz uluslararası ya da yerel stratejimizi değiştirmiyoruz.”

Yatırım çağrısı

Çok sayıda Türk şirketinin Rusya’daki projelerini finanse ettiklerinin altını çizen Gorkov, Türk şirketleri için Rusya’da büyük çaplı büyüme fırsatı olduğunu belirterek, “Şu anda Rusya’da varlıkların fiyatları oldukça düşük. Birçok Türk şirketi Rusya pazarını iyi biliyor ve bizim gibi bir ortakları var. Davos’ta çok sayıda ciddi düşünceleri olan Türk işadamıyla görüştüm” dedi.  Gorkov, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisini ne  kadar olumsuz etkileyebileceğini öngörmenin oldukça zor olduğunu belirtti. 

#Sberbank
#Sergey Gorkov
#Akkuyu
#Türk Akımı
9 yıl önce