|

Borç batağında

Yunanistan’da, Euro’dan çıkmaktan söz eden Syriza’nın seçimden zaferle çıkması piyasaları dalgalandırdı. Borç yükü 300 milyar Euro’ya yükselen Atina’nın tekrar borç silinmesini isteyeceği endişesiyle Euro, dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Borsa İstanbul, Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek kapanışı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 20:41 - 26/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Yakın zamana kadar Euro’dan çıkmaktan söz eden Syriza partisinin erken seçimden galip çıkması piyasaları dalgalandırdı. Üç yıl önce tek kalemde 105 milyar Euro borcu silinen ve halen IMF ve AB’den aldıkları ile birlikte toplam 300 milyar Euro borcu bulunan Atina’nın tekrar borç silinmesini isteyeceği beklentisi ile Euro, dolar karşısında son 11 yılın en düşük 1.1097 seviyesine geriledi.  Türkiye’de Euro 2.64 TL’den açılırken, Borsa İstanbul 91.419 puanla Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek kapanışı yaptı. 

YATIRIMLAR KAÇIYOR

Türkiye’den yıllık ithalatı 810.7 milyon Euro olan Yunanistan’da borç krizinin kötüleşmesi yatırımları da olumsuz etkiliyor. Ülkede 2006’de 5.3 milyar dolar olan yabancı yatırım miktarı 2008’de 4.6 milyar dolar, 2009’da 3.5 milyar dolara geriledi. 

EN FAZLA BORÇ FRANSA’YA

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) geçen yılın ekim ayında yayınladığı küresel ekonomik görünüm raporuna göre, Yunanistan’ın toplam borcu 300 milyar Euro ile ülkenin GSYH’na oranla yaklaşık yüzde 174 seviyesinde buluyor. Ülkeye en çok borç veren ülkelerin başında da Fransa geliyor. Yunanistan’ın Fransa’ya olan borcu 56.7 milyar dolar. Bunu 33.9 milyar dolarla Almanya, 14.6 milyar dolarla İngiltere, 7.3 milyar dolarla ABD, 4 milyar dolarla İtalya takip ediyor. 

3.KREDİ DİLİMİ GECİKEBİLİR

Öte yandan Syriza’nın IMF-AB yardımlarına sırtını dönmesi halinde Troyka ile öngörülen sürede anlaşma zorlaşacak. Uzmanlar ise 7,2 milyar euroluk üçüncü kredi dilimi için Troyka ile görüşmelerin şubat sonuna ertelendiğini, bu kredinin serbest bırakılmasının ilk çeyrek sonuna ertelenebileceğini belirtiyor.

300 milyar euro borç yükü

300 milyar Euro borç yükü olan Yunanistan'da Syriza'nın IMF'den  borçlanmaya meydan okuması Avrupa'da riskleri arttırdı. Uzmanlar, Troyka’nın bozulması ve  Yunanistan'ın AB'den ayrılma söylemlerinin, birliğin geleceğini de tehlikeye attığını savunuyor.


IMF'den Yunanistan'a: Ayrıcalık olmayacak

IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’a ayrıcalıklı davranılamayacağını söyledi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin kurallarına uyması gerektiğini, bu ülkeye ayrıcalıklı davranılamayacağını vurgulayan Lagarde, “Euro Bölgesi’nin uyması gereken iç kuralları var. Yunanistan için özel kategoriler oluşturamayız” dedi. Lagarde, Yunanistan’ın vergi toplama ve yasal engellerin azaltılması konularında hala önemli reformlar yapması gerektiğini belirtirek, “Bu kemer sıkma meselesi değil. Yunanistan’da yapılması gereken derin reformlar var” diye konuştu.


Ekonomik belirsizlik artacak

İngiltere Başbakanı David Cameron da Twitter’da yazdığı mesajda, “Yunanistan seçimleri Avrupa genelinde ekonomik belirsizliği artıracaktır. Bu nedenle İngiltere planımıza bağlı kalmalı, içeride güvenliği sağlamalıdır” ifadesini kullandı. Öte yandan, Almanya, Hollanda'nın karşı  çıkmasıyla Yunanistan’a borç indirimi imkansız gibi görünüyor.


Yapılandırma yok süre var

Almanya, Yunanistan’da hafta sonunda yapılan genel seçimlerin ardından ülkenin borcunun yeniden yapılandırılmasının söz konusu olamayacağı, ancak şu andaki mali yardım programının süresinin uzatılabileceği şeklindeki tutumunu tekrar etti. Alman maliye bakanlığı sözcüsü Marianne Kothe, mali yardımın süresinin uzatılması hakkında,”Elbette ki seçeneklerden biri de bu. Daha önce söylediğim gibi tüm görüşmelerde yapıcı bir tutumumuz olacak. Taleplerin nasıl formüle edildiği önemli, ancak prensipte seçenekler arasında yer alıyor” dedi.

#Syriza
#Euro
#Atina
#IMF
9 yıl önce