|

Bu malların hepsi %100 TÜRK icadı

Ankaralı bir firmanın ürettiği 'bluetoo' adlı 'akıllı reklam kutusu' ile herkes reklamını ömür boyu ücretsiz olarak resimli, yazılı ve video ile cep telefonlarına gönderebilecek

Cihan
00:00 - 4/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:26 - 4/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Bu malların hepsi %100 TÜRK icadı
Bu malların hepsi %100 TÜRK icadı

Ankara'da bir firmanın ürettiği 'bluetoo' adı verilen 'Akıllı Reklam Kutusu' cihazı ile herkes reklamını ömür boyu ücretsiz olarak resimli, yazılı ve video ile cep telefonlarına gönderebilecek. Bloetoo adı ile tescil ettirilen cihaz, Ankaralı ECM Hidrometri-Bilişim Elektronik- Elektromekanik-Rasat Aletleri İmalat San. ve Dış Ticaret Ltd. Şti. tarafından üretildi. ECM Genel Müdürü Mesut İnci; Türkiye'de insanlara ve ekonomiye önemli yararlar sunacak bu cihazı üretmenin gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. İnci, Bluetoo'nun özelliklerini şöyle anlattı: “200 m çapa sahip bir alanda bulunan potansiyel müşterilerinize cep telefonları üzerinden bilgilendirme ya da reklam amaçlı istediğiniz herhangi bir multimedia içeriği ücretsiz olarak gönderilmesini sağlamaktadır. Kullanabileceğiniz alanlar çok geniş olmakla birlikte; Alışveriş ve Eğlence merkezleri, Mağazalar, Havalanı, Tren ya da metro gibi toplu taşıma merkezleri, Konferans salonları, Sinema, tiyatro ve konser salon Lokanta, cafe, bar ya da lokaller, Meydanlar, park ve bahçeler, Banka şubeleri, Otomotiv ve beyaz eşya bayileri, Marketler, Fuar alanları, Billboardlar, İnsanların yoğunlaştığı tüm mekanlarda kullanılabilir.”


CeBIT yeniliklerle dolu

Pil ömrü 14 saate uzadı

Düşmeye, darbeye, sarsıntıya, suya ve toza karşı sağladığı korumayla açık alanlar ile zorlu çalışma koşullarında dizüstü bilgisayarlarla çalışma imkanı sunan Panosonic Tougbook'lar, yöneticiler ve sık seyahat edenler için tasarlanan yeni modelleri ile CeBIT Fuarında görücüye çıktı. Panasonic yönetici serisi olarak adlandırılan modellerin ağırlıkları 1,2 kiloya kadar düşmesine karşın 14 saat pil ömrüne ulaşabiliyor ve yönetici serisindeki CF-W5 modeli 100 kilo ağırlığa bile dayanabiliyor. Askeri standartlara dayanıklı olan CF-30 modelini ise Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Aselsan, Havelsan, Jandarma Genel Komutanlığı, emniyet müdürlükleri, Turkcell, Renault, Ford, Tofaş gibi kurum ve kuruluşlar ile firmaların kullandığı bildirildi.

Ayrıntılı harita ile kaybolmaya son

ABD'li Garmin şirketinin piyasaya sunduğu "Navigasyon Haritası" ile, artık büyük şehirlerin sokak aralarında kaybolmak tarihe karışacak. Türkiye'de 540 YTL-2 bin YTL arası fiyatlarla satılacak ürün, arabaların ön camına takılarak kullanılabilecek. Küçük bir monitöre sahip olan ürün, uyduya bağlanacak ve Türkiye'deki 40 ilin kapı numaralarına kadar haritasına erişebilecek. Sistemde tüm hastane, eczane, devlet kurumu ve ibadet yerleri özel olarak işaretli.



Bilgisayara bağlı akıllı yazı tahtası

Emko Emaye Yazı Tahtaları ve Eğitim Gereçleri A.Ş'nin ürettiği akıllı interaktif yazı tahtası, EmkoTech bilgisayarla bağlantılı çalışıyor. EmkoTech'in sol köşesinde bulunan optik okuyucu ve elektronik aksam, yazı tahtasının üzerinden kalemle yapılan tüm işlemleri bilgisayara iletiyor. 8 değişik renkte ve 4 farklı kalınlıktaki dijital kalem, aynı zamanda tahta üzerinde sağ ve sol klik dahil olmak üzere mouse görevi yapıyor.


Force ile fabrikalar verimli çalışacak

Ergin Grup Yöneticisi Mustafa Taner, 3 yıl öne 3 Türk mühendisiyle birlikte ürettikleri Üretim Takip ve Yönetim Sistemi sayesinde işletmelerin verimliliğini artarak denetimi kolaylaştırdıklarını söyledi. Taner, bu sistemle fabrikalarda gerçekleştirilen üretimi takip ederek, makinelerin durumları, üretim hızı ve miktarlarını, fireler ve sınıflandırmasını, duruş süreleri ve sebeplerini, iş emirlerinin gerçekleşme oranlarını ve enerji tüketimini ölçebildiklerini dile getirdi.

PLASTİK SEKTÖRÜ İLGİLENİYOR

Taner, bir fabrikada her bölümün kendini ilgilendiren özel veri ve raporları almaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Bu ürün için 300 bin YTL harcadık. Müşterilerimizle görüşürken verimliliği ölçmek istediklerini fark ettik. Bir şey tasarlayalım, ama pahalı da olmasın dedik. Çünkü piyasadaki benzer ürünler pahalı ve bu nedenle onlara ilgi düşük. Biz de böyle bir ürün galiştirdik" diye konuştu. Sisteme daha çok plastik sektörünün ilgi gösterdiğini ifade eden Taner, "Bu sistemi TOFAŞ da kullandı. Metal otomotiv yan sanayi sık kullanıyor" dedi.



16 yıl önce