|

Bu yıl umduğunu bulamayan bankacıların umudu 2013

Bu yıl ekonomideki yavaşlamanın etkisi ile bankacılık sektörü karlılığının baskı altında olduğunu belirten 6 büyük bankanın yöneticileri, 2013'e daha umutlu bakıyor. Bankacılar, önümüzdeki yıl benzer riskler olmakla birlikte kârlılık, kredi ve marjlar anlamında daha iyi gelişmeler bekliyor

.
00:00 - 6/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:35 - 5/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Bu yıl umduğunu bulamayan bankacıların umudu 2013
Bu yıl umduğunu bulamayan bankacıların umudu 2013

Bankacılar, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın etkisiyle, 2012'de sektörde kârların baskılandığına, aktif kalitesinin bozulduğuna, kredi büyüme hızının yavaşladığına ve takibe dönüşen kredilerin arttığına dikkat çekerken; 2013 yılında ise benzer riskler olmakla birlikte kârlılık, kredi ve marjlar anlamında daha iyi gelişmeler bekliyor. Bankacılık sektöründe önemli paya sahip 6 bankanın genel müdürünün katıldığı Vodafone CEO Club toplantısında konuşan bankacılar, 2013 yılında büyüme konusunda daha cesur adımlar atılması gerektiğine dikkat çekerken; iç talebe yönelik önlemler konusunda da gevşeme beklentisinin altını çizdi.

ÜSTÜMÜZDE BÜYÜK YÜKLER VAR

Toplantıda konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankacılık sektörünün üzerinde çok büyük yükler olduğuna dikkat çekerek, 2012 yılının sektör açısından çok iyi bir yıl olmadığını belirtti. Özen, ekonomideki büyüme hızının yavaşlaması ve alınan tedbirlerin kendi bankaları açısından bakıldığında çok olumlu yansımaları olmadığına dikkat çekerek, 'Kredide büyüme hızı düştü, kârlılık kalitesinde bozulma var. Marj yükselişleri var, ama hacim olmadığı için bunlar kompanse edilemiyor. Sorunlu kredilerde riskler var. Karşılık oranları yüksek' dedi. Özen, 2013'ün kârlılık açısından daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini belirtirken; faizlerin ise biraz aşağı gelebileceğini, ancak burada da çok büyük değişiklik beklemediğini söyledi.

DAHA FAZLA KREDİ VERİLECEK

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, büyme konusunda daha cesur olunması gerektiğini ve tek çözümün bu olduğuna dikkat çekerek, 'Gelecek yıl 2012'ye göre Türkiye'de daha iyi olacak, sektör biraz daha fazla kredi verecek' dedi. Merkez Bankası'nın 2013'te dış talebe dayalı büyüme stratejisi düşündüğünü; bunun gerçekleşmemesi durumunda istenilen büyümeye ulaşabilmek için iç talebe yönelim olabileceğini belirten Aydın, "Daha iyi kazanmayı doğal olarak istiyoruz. Bu da kredi büyümesi, net faiz marjı ve rekabetle ilgili bir durum. Krediler büyüdüğü zaman, net faiz marjı da eğer biz çok ciddi rekabet yapmazsak ve muhafaza edebilirsek sağlanabilir. Merkez Bankası'ndan iç talebe yönelik bir gevşeme bekliyoruz " diye konuştu.

Şube açmaya devam edecekler

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2013 yılında düşük büyüme, kârlılığın azalması ve aktif kalitesinin bozulmasının sektörün zorlukları olduğuna dikkat çekti. Ateş ekonominin bütün birimlerinin büyümeyi realize edememesinin ileride, problemli kredilerin yükselmesi, kârlılığın azalması gibi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Bankacılar gelecek yıl şube hedefleri ile ilgili de bilgi verirken; Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, 14-15 şube açmayı hedeflediklerini, bilanço büyüklüğü anlamında da kredi büyümesinde hızlanma beklediklerini söyledi. Uluşahin, bu sene yüzde 12, gelecek sene yüzde 18'lere giden bilanço büyümesi olabilir" dedi. Binbaşgil, Akbank'ın 40-50, Özen Garanti'nin 30-50 ve Aydın da Ziraat Bankası'nın asgari 100 şube açacağını söyledi.

En önemli konu faizler

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bu yıl işlerin genel olarak zorlaştığını ve bankacılık sektöründe bu sene en önemli konular arasında faizlerin geldiğini belirtti. Binbaşgil, 'Bankacı için en önemli konu faizlerdir. Faizlerin sürekli inmesi çıkması, volatil ortamlar tercih etmediğimiz ortamlar. Şimdi faizlerde aşağı doğru iniş var. Bunları yönetmek çok kolay değil' dedi. Hakan Binbaşgil, 2013'te kredilerde büyümenin bu seneye oranla biraz daha iyi olacağını düşündüğünü dile getirdi.


12 yıl önce