|

Buğday fiyatları traktörü etkiledi

Buğdayda yüksek rekolteye rağmen fiyatların düşük seyretmesi traktör satışlarını olumsuz etkiledi. Yetkililer, 'Çiftçi aldığı parayla ancak biriken borçlarının bir kısmını ödeyebiliyor” dediler

Aa
00:00 - 2/08/2009 Pazar
Güncelleme: 03:14 - 2/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Buğday fiyatları traktörü etkiledi
Buğday fiyatları traktörü etkiledi

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri konumundaki Konya'da, yüksek rekolte ve hasat dönemi olmasına rağmen traktör piyasasında büyük bir durgunluk yaşandığı belirtildi. Bol yağış, hububat ambarı Konya'da buğday rekoltesini önceki yıllara göre rekor seviyede artırırken, buğday fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle çiftçiler, markasına göre fiyatı 7 bin ile 175 bin TL arasında değişen ikinci el ve sıfır kilometre traktörlere ilgi göstermiyor. Massey Ferguson Ana Bayi Yetkilisi Fatih Düzgün, sıfır traktör satışlarının durduğunu belirterek, ikinci elde ise çok seyrek satışlar yapıldığını belirtti. Düzgün, piyasada buğday fiyatlarının düşük seyretmesinin satışların durmasındaki ana etken olduğunu belirtti.

YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Düzgün, geçen yıl makarnalık buğdayın kilosunun yaklaşık 80 kuruş olduğunu bu yıl ise 1. sınıf buğdayın kilosunun 55 kuruş civarında olduğunu ifade ederek, “Çiftçi aldığı parayla ancak biriken borçlarının bir kısmını ödeyebiliyor' dedi. New Holland Trakmak Bölge Bayisi yetkilisi Muammer Erdirençelebi , tüccara ürününü düşük bedelle satan çiftçinin borçlarını kapattığını, TMO'ya veren çiftçilere ise henüz ödeme yapılmadığını, bu yüzden de çiftçinin traktör alacak parası olmadığını ifade etti.



15 yıl önce