|

Büyümede şampiyon

KOÇ Topluluğu''nun küresel markası Beko, beyaz eşya sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen markaları arasına girdi. Türkiye''nin lider, Avrupa''nın ise en büyük üçüncü beyaz eşya şirketi olmayı başaran Beko, dünya beyaz eşya sektörünün yüzde 46''sını temsil eden Avrupa, Ortadoğu ve Afrika''nın en büyük ikinci şirketi olmayı başardı.

İbrahim Acar
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:12 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Büyümede şampiyon
Büyümede şampiyon

Önceki gece ABD''nin kupa kaldırmasıyla sonuçlanan 2014 FİBA Dünya Basketbol Şampiyonası''nın ana sponsoru olan Koç Topluluğu''nun beyaz eşya devi Arçelik A.Ş''nin küresel markası Beko, beyaz eşya sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen markaları arasına girdi. Pazar gecesi, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Holding CEO''su Turgay Durak, Holding''in Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ile Holding''in Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü, Kızıl''ın daveti üzerine FIBA Dünya Basketbol Kupası''nda ABD-Sırbistan finalini ''Madrid Arena''da birlikte izledik. Final maçı öncesinde sohbet ettiğimiz Mustafa V. Koç, Turgay Durak ve Levent Çakıroğlu. Beko''nun Basketbol Dünya Kupası''nın Presenting sponsoru (Şampiyonayı dünyaya sunan en büyük sponsor) olduğuna vurgu yaptılar.

KOÇ: HEDEFİ KÜRESEL MARKALARLA YAKALARIZ

Söze Türkiye''nin 2023 hedeflerine atıfta bulunarak başlayan Mustafa Koç, ''Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefi olan Türkiye, küresel markalar oluşturulmalı'' dedi ve sadece ekonomik değil, politik olarak da küresel oyuncu olabilmenin şartlarını sıraladı: ''Öncelikle siyasi inisiyatifleri ekonomik aktörlerle desteklemeliyiz'' diye konuştu. Ardından da özel sektörün misyonuna değinen Koç, ''Ne zaman ki çok sayıda Türk şirketi küresel bir oyuncu olur, Türkiye de o derece dünyadaki konumunu güçlendirir. Biz, Koç Topluluğu olarak teknolojiyi iyi kullanmayı ve markalarımızı dünya liginin üst sıralarına taşımayı hedefledik'' diye konuştu.

BEKO MARKASI AVRUPA''DA 7 YILDA PAZAR PAYINI ARTTIRDI

Yurtdışında faaliyet gösteren her şirketin Türkiye''yi temsil ettiğine de dikkat çeken Mustafa Koç, ''Arçelik ve Beko, bu anlamda ciddi işler yapıyor. Arçelik''in Güney Afrika, Romanya, Rusya ve Çin yatırımları ve başarılı şekilde yönetilen uluslararası marka portföyü Türkiye açısından da güzel bir örnek teşkil ediyor'' dedi. Beko''nun dünya üzerinde en hızlı büyüyen beyaz eşya markası olduğunu da vurgulayan Koç. Beko markasının Avrupa''dan son 7 yılda pazar payını en çok artıran beyaz eşya markası olduğunu anlattı.

Barca ile İspanya''da 5 yılda 5 kat satış yaptı

Levent Çakıroğlu sporun dünyadaki olumlu algısını markaları için değerlendirdiklerini söyledi. Çakıroğlu, geçtiğimiz ay Camp Nou Stadı''nda gerçekleşen Barcelona sponsorluğunu hatırlattı. Çakıroğlu ''İspanya''daki ciromuzu 5 yılda 5 kat artırmayı başardık. Barcelona sponsorluğumuz ile 2 yıl içinde pazar üçüncülüğünü ulaşmayı hedefliyoruz'' dedi.

Manhattan''da bir Türk markası

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Levent Çakıroğlu, ABD pazarına giriş için de benzer bir araştırma yaptıklarını anlattı. ''ABD çok büyük bir pazar. Giriş için dikkatli bir strateji belirlememiz lazımdı'' diyen Çakıroğlu şunları söyledi: ''ABD''de ürün tipleri, şimdiye kadar faaliyet gösterdiğimiz ülkelerden çok farklı. Kullanılan makinelerin ebatları alışılmıştan çok büyük. ''Ne yapabiliriz'' diye kafa yorarken, ülkenin büyük kentlerinde Avrupa tipi küçük ürünlerin tercih edildiğini gördük. ABD''ye önce büyükşehirlerden giriyoruz. Örnek olarak Manhattan''da sigorta şirketi AIG''nin eski genel merkezi rezidansa çevriliyor. Anlaşma sağladık.''

28 farklı lisan 22 para birimi

Levent Çakıroğlu Arçelik''in ''küresel oyunculuk'' rolüne dikkat çekerek ''Arçelik ekosisteminde 28 farklı dil konuşuluyor. Şirket mali tablolarında 22 farklı para birimini yönetiyor. Şirketin kur pozisyonu da bu veriler etrafında şekilleniyor'' dedi. Çakıroğlu Arçelik markalarının dünyadaki konumunu şöyle özetledi: ''Türkiye''nin lider, Avrupa''nın ise en büyük üçüncü beyaz eşya şirketiyiz. Küresel pazarlarda da güçlü büyüyemiz devam ediyor. Dünya beyaz eşya sektörünün yüzde 46''sını temsil eden EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika) bölgesinin en büyük ikinci beyaz eşya şirketi biziz.'' (Araya girip küçük bir not paylaşalım: Birincisi Bosch-Siemens Grubu)

İngiltere''den sonra Polonya ve Fransa

Özellikle Avrupa pazarında güçlü büyümenin devam ettiğini de anlatan Levent Çakıroğlu''nun paylaştıklarına göre Beko 2014''ün ilk yarısı itibarıyla buradaki 2.''liğini sürdürüyor. İngiltere pazarının lideri olan marka, Polonya ve Fransa''da da solo beyaz eşya pazarının lideri konumunda.

Almanya''da en hızlı büyüyen şirket

Çakıroğlu, Beko''nun Bosch-Siemens''in anavatanı Almanya''da da son 5 yılda pazar payını iki kat artırmış durumda olduğunu söyledi. Çakıroğlu, '''Burası Avrupa''nın en büyük beyaz eşya pazarı. Son 5 yıla baktığımızda Almanya''nın en hızlı büyüyen beyaz eşya markası Beko oldu'' diye konuştu.


10 yıl önce