|

Çağlayan'dan BOTAŞ'a tepki

Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin(BOTAŞ) ekonomik kriz ortamında üreticilerin temin etmekte daha da zorlandığı teminat mektubu uygulamasına, bir tepki de Sanayi Bakanı Zafer Çağlayandan geldi.

Cihan
00:00 - 25/12/2008 Perşembe
Güncelleme: 16:54 - 25/12/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Çağlayan'dan BOTAŞ'a tepki
Çağlayan'dan BOTAŞ'a tepki

Çağlayan, böylesine bir ortamda BOTAŞ'ın sanayiciden teminat mektubu isteyerek, sanayiciyi banka önlerinde bekletmesini kendisinin de hazmedemediğini söyledi.

Çağlayan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledi. Küresel krizin henüz başlarında bulunulduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, Türkiye'yi 2009'un ilk çeyreğinde sıkıntılı günlerin beklediğini söyledi.


Hükümetin, krize duyarsız kaldığı, krize yönelik paket açıklamadığı yönündeki eleştirilere katılmadığını dile getiren Çağlayan, bazı konularda da proaktif yaklaşımın sağlandığını söyledi. Bu konuda önemli çalışmaların yapıldığını aktaran Çağlayan, KOSGEB


aracılığıyla sağlanan kredilerin 2008 yılında 1,6 milyar YTL'ye ulaştığını kaydetti.


Büyümenin düşmesi ve üretimin daralmasının sorulusunun bankacılık sektörü ve özel sektör olduğunu ifade eden Çağlayan, bankacılık sisteminin geçmiş dönemlerdeki alışkanlığını sürdürerek, reel sektöre verdiği kredileri azalttığını, faizleri artırdığını ve bazı kredileri geri çağırdığını söyledi. Çağlayan, aynı zamanda özel sektörün de kendini garantiye alma çalışmasının, bu daralmayı tetiklediğini belirtti. Çağlayan, şöyle konuştu: "Bankacılık sektörünün topladığı paranın üzerinde tavuk gibi kuluçkaya yatma lüksü yok."


BOTAŞ'ın sanayiciden teminat mektubu istemesine değinen Sanayi ve Ticaret Bakanı, bu konuda sanayici ile aynı fikirde olduğunu söyledi. Çağlayan, "Böylesine bir ortamda BOTAŞ'ın sanayiciden teminat mektubu isteyerek sanayiciyi banka önlerinde bekletmesini ben de hazmedemiyorum. Böyle bir ortamda bunun getirdiği ilave maliyeti de biliyorum. Bazı bankalarda tezgah altı faizlerle yüzde 6-7 faizler çekildiğini de biliyorum. Bu noktada BOTAŞ'ın yapacağı şey... İlla bir teminat almak istiyorsa, bunun 50 tane yöntemi vardır. BOTAŞ'ın alacakları içinde sanayicinin borcu yok denecek kadar azdır." diye konuştu. Çağlayan, BOTAŞ yöneticileriyle kısa süre önce yaptığı bir toplantıda da bu yönde görüş bildirdiğini ifade etti.


Bakan Çağlayan, çeki karşılıksız çıkmış, senedi protesto edilmiş firmalarının bu borcu ödemesi halinde kara listeden çıkarılması gerektiğini belirterek, bu konuda bankaları etik davranmaya davet etti.




15 yıl önce