|

Canlı hayvan ihracatı artıyor

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) Başkanı Ali Gülkaynak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'nin canlı hayvan ihracatının yılın 9 ayında 20 milyon dolar seviyesini aşarak son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaşmasının, Türkiye'nin bu alandaki gerçek potansiyelini gözler önüne serdiğini söyledi.

Yeni Şafak
17:53 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:54 - 22/11/2014 Cumartesi
AA
Gülkaynak, yaptığı açıklamada 2014 yılı ocak ile eylül ayları arasında tutulan kayıtlara göre, 26 farklı ülkeye canlı hayvan ihracatı gerçekleştirildiğini, bu ihracatın 1 milyon 700 bin dolarlık (444 baş) bölümünün Türkmenistan'a yapıldığını dile getirdi.


Birlik olarak Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirerek 2013 yılında Türkmenistan'a düve ihracatına başladıklarını kaydeden Gülkaynak, "Düve işletmemizi kurarken ilk hayalimiz, ülkemizi canlı süt hayvanı ithal eden ülke olmaktan kurtarmak ve aynı zamanda canlı süt sığırı ihraç eden ülke konumuna getirmek olmuştu. Bu hayalimizi gerçekleştirdik. Bugüne kadar bin 300 düve satıldı. Türkiye'de ilk defa Türkmenistan'a düve satışı gerçekleştirmenin gururunu yaşadık" ifadesini kullandı. 


Başka ülkelerden gelen talepleri de değerlendirdiklerini aktaran Gülkaynak, şöyle devam etti: 


"Ödemiş'te bin 200 baş kapasiteli çiftlik ve 200 başlık karantina çiftliği, Bergama'da ise 90 baş kapasiteli karantina çiftliğimiz bulunuyor. Karantina çiftliğine özel önem veriyoruz. Satın aldığımız hayvanların sağlık kontrollerini ve aşılarını orada gerçekleştirerek diğer çiftliklere sevkediyoruz. İhracat rakamlarını hızla artırmayı hedefliyoruz."
#canlı hayvan ihracatı
#sığır
#boğa
9 yıl önce