|

Çat kapı icra gelemeyecek

İcra ve İflas Kanunu sil baştan değişecek. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan taslağa göre, ilamsız icra takiplerinde, borçluya bildirimde bulunma zorunluluğu getiriliyor.

Anka
00:00 - 5/07/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:40 - 5/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Çat kapı icra gelemeyecek
Çat kapı icra gelemeyecek

Adalet Bakanlığı bünyesinde İcra ve İflas İşleri Daire Başkanlığı kurulacak. Başkanlık, icra ve iflas müdürlüklerinde çalışan personel hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyerek gerekli işlemleri yapacak.



İlamsız icra takiplerinde, borçluya bildirimde bulunma zorunluluğu getiriliyor. İcra kapsamındaki malların satış süresi kısalacak, mal gerçek değerinde ve daha az masrafla satılacak.



İcra ve İflas Kanununda düzenlenen suç niteliğindeki fiillere ilişkin davalar iddianameyle açılacak.

Adalet Bakanlığı'nca, İcra İflas Kanunu Tasarısı taslağı hakim ve Cumhuriyet savcılarının görüşüne açıldı. Taslağa göre, il ve ilçelerin adını taşıyan yeterli sayıda icra müdürlüğü kurulacak. İcra Mahkemesi hakimleri icra ve iflas müdürlüklerinin işlemlerine yönelik şikayet ve itirazları inceleyecek. Adalet Bakanlığı bünyesinde İcra ve İflas İşleri Daire Başkanlığı kurulacak. Başkanlık, bir daire başkanı, yeteri kadar tetkik hakim, uzman personel ve şubelerden oluşacak.


İHBAR VE ŞİKAYETLER İNCELENECEK

Başkanlık, icra ve iflas müdürlüklerinde çalışan personel hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyerek gerekli işlemleri yapacak. Uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ile ilgili olarak gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak, alınması gereken tedbirleri Bakanlığa bildirecek. İcra depoları için lisans vermek, ücretleri tespit etmek ve bu depoların mevzuata uygun çalışmasını sağlamak amacıyla gerekli gözetim ve denetimi yapacak. İcra ve iflas müdürlüklerince yapılacak tahsilatlar banka hesap numarası üzerinden yapılacak. Haciz sırasında para tahsilatı yapılmış ise tahsil edilen paranın, en geç ertesi işgünü çalışma saati sonuna kadar icra müdürlüğünün banka hesabına yatırılacak.


ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ ZORUNLULUĞU

Asliye hukuk mahkemesi bulunmayan yerlerde icra ve iflas müdürlükleri açılmayacak. İcra ve iflas müdürlüklerinde çalışan personelin uzmanlaşmasını sağlamak ve böylece hizmet kalitesini arttırmak amacıyla sadece icra ve iflas müdürlüklerinde çalışacak icra memurluğu kadrosu ihdas edilecek. İcra ve iflas müdürlüklerinin idari yönden gözetim ve denetiminin Cumhuriyet başsavcılıklarına verilmesi şeklindeki değişikliğe paralel olarak icra hakiminin bu yöndeki yetkileri kaldırılacak.


BORÇLUYA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

İlamsız takiplerde alacak miktarının 400 Türk Lirasının altında olduğu hallerde borçluya bildirimde bulunmak zorunluluğu getiriliyor.

Küçük miktarlı alacakların icra takibine konulduğunda vekalet ücreti ile diğer icra masraflarının asıl alacağın miktarını geçmesinin önlenmesi ve icra müdürlüklerinin küçük alacaklardan kaynaklanan iş sayılarındaki artışlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Gerekçede, “Özellikle küçük miktarlı alacaklar, avukatlar tarafından kötüye kullanılmakta ve borçluların bu borçlardan haberdar olmaması nedeniyle haklarında icra takiplerinin yapılmasına ve

mağdur olmasına neden olmaktadır. Borçlunun küçük meblağlı borçlar nedeniyle hakkında yapılan takipler nedeniyle icra masraf ve vekâlet ücreti ödenmesi

nedeniyle maruz kaldığı mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır” denildi.


ARAÇLARA ÖDENEN ÜCRETLERDE SUİSTİMAL VAR

Haciz memurlarının hacze giderken güvenliklerinin sağlanması ve icra müdürlüğü dışında yapılan işlemler için temin edilen araçlara ödenen ücretlerde yapılan suiistimallerin önlenmesi amacıyla Adalet Bakanlığının uygun göreceği yerlerde taşıt tahsis edebileceği ya da Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfından da taşıt tahsis etmesi için talepte bulunabilecek.


AÇIK ARTIRMA SORUNLARI GİDERİLECEK

Uygulamada açık artırmalarda ihalelere katılım konusunda bir takım sıkıntılar yaşandığı ve bunun da malın değerinin çok altında satılmasına neden olduğu vurgulandı. Bu amaçla alacaklının istemesi ve depo ücretlerini ödemesi halinde hacizli taşınır malın, malın takdir edilen ve kesinleşen kıymeti borçtan düşürülerek ve taşınır üzerindeki haciz kaldırılarak alacaklıya

teslim edilecek. Hem satış usulü kısalmış olacak hem de malın gerçek değerinde ve daha az masrafla satılması sağlanacak.


İDDİANAME ZORUNLULUĞU

İcra ve İflas Kanununda düzenlenen suç niteliğindeki fiillere ilişkin davalar iddianameyle açılacak. Ayrıca, hapis cezasını gerektiren suçlarda sanığın

savunması alınacak. Taslağın genel gerekçesinde, ekonominin işleyebilmesi için işletmelerin borçlarını ödeyebilecek ve alacaklarını tahsil edebilecek durumda olmaları, verimli bir şekilde çalışmaları gerektiği kaydedildi. Alacaklı ile borçlu arasındaki hassas dengeyi gözeten, şeffaf bir icra ve iflas hukukunun ticari ilişkiler ve finansal sistemin istikrar kazanmasında yaşamsal bir rolü bulunduğu ifade edildi. Mevcut İcra ve İflas Kanunu'nun öngördüğü teşkilat yapısının son yıllarda aşırı artış gösteren iş yükünü karşılamada yetersiz kaldığı kaydedildi.




17 yıl önce