|

Çeyrek Merkez

Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 7,75’ten yüzde 7,50’ye indirdi. 0,25 gibi piyasa beklentilerinin çok altında kalan çeyrek puanlık indirim için Para Politikası Kurulu, enflasyondan gelecek verileri işaret etti. İş dünyası, kararı yetersiz buldu.

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2015 الأربعاء
Güncelleme: 20:46 - 24/02/2015 الثلاثاء
Diğer
Merkez Bankası merakla beklenen PPK toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürürken, faiz koridorunun üst bandında 50, alt bandında 25 baz puan indirim yaptı. TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı.

AYNI ANDA İKİ İNDİRİM

Merkez Bankası 17 Mayıs 2013’teki toplantısından bu yana ilk kez politika faizi ve faiz koridorunda aynı anda indirime gitti. PPK, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,5’ten yüzde 7,25’e çekti. Kurul, gecelik açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,75’ten yüzde 10,25’e indirdi. PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,75’ten yüzde 7,50’ye indirdi.

PPK’NIN GÖZÜ KULAĞI ENFLASYONDA

Kurul açıklamasında dış ticaretteki olumlu gelişme ve cari açıktaki düşüşe dikkat çekilirken, Merkez Bankası’nın gözünün enflasyonda olduğu şu açıklamalarla belirtildi: “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür.” 

Reel sektörü düşünen yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, faiz indirimine ilişkin, "Üst bantta 50 baz puanlık indirim oldu ama beklentilerimizi karşılamadı daha cesur indirim bekliyorduk" dedi. Işık, finans sektörünün faiz tavrını eleştirerek, "Finans sektörünün çok fazla sesi çıkıyor, sanki ne derse o olacakmış gibi bir hava oluşturuluyor, sürdürülebilir büyüme ancak ve ancak reel sektörle olur. Reel sektörü daha fazla üretime, yatırıma teşvik etmeliyiz, sadece finans sektörünün yönlendirdiği değil de reel sektörü dikkate alarak kararların alınmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.


Beklentimiz daha fazla

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle ilgili, “Faizlerin inme trendinde olması olumludur ama biz daha fazla ivmeyle seyretmesi kaanatini yine ifade ediyoruz” dedi. Davutoğlu, “Emtia fiyatlarındaki gelişmeler ve enflasyonun düşme eğilimine girmesiyle beklentimizin daha fazla indirim olduğunu dile getirdik. Bu konuda tekrar değerlendirmeler yapacağız” şeklinde konuştu.


İş dünyası kararı yeterli bulmadı

Merkez Bankası’nın faiz indirimini yeterli bulmayan iş dünyasından da tepkiler gecikmedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, "Piyasanın ve bizim beklentilerimizin çok altında kalmıştır. Yatırım ve ticaretten para kazanan iş dünyası olarak biz; yüksek faizi yatırımın önünde engel olarak görüyoruz"  şeklinde konuştu.


Cesur bir adım değil

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Türkiye’nin faiz tartışmalarını geride bırakmasına, tansiyonun düşmesine Merkez Bankası ne yazık ki izin vermiyor. Merkez Bankası 25 baz puanlık indirimle piyasaları cesaretlendirecek adımı atamamıştır. Bunun adı kepçeyle alıp, kaşığın ucuyla vermektir” dedi.


Hiçbir işe yaramaz

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, “Türkiye’de faizin indirilmesine en son inanan kişi, Merkez Bankası Başkanı oldu. Ama yaptığı indirim de bir şeye yaramadı. Çok düşündürücü bir durum. Üretim çarkının hızlı dönmesine  yetmez” dedi. 


Sorunları aşmalıyız

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “Biz ülke olarak durağanlık dönemini aşmak ve ileri doğru büyüme atılımı yapmak zorundayız. Ekonomiden sorumlu kurumlar aynı şekilde düşünmek zorundalar. Yoksa işimiz çok daha zor”  şeklinde konuştu.

#Merkez Bankası
#PPK
#TCMB
٪d سنوات قبل