|

Çilek yüz güldürdü

Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce alternatif ürün olarak deneme amaçlı 4 dönüm üzerine ekilen çilek, üreticinin yüzünü güldürünce bu yıl çilek dikimi yapılacak alan 43 dekara çıkarıldı. Çiftçinin dekar başına 12 bin lirayı aşkın gelir elde edebildiği çilekten gelecek yıl dekarda 4 ton verim alınması hedefleniyor

Yeni Şafak
13:46 - 3/06/2015 Wednesday
Güncelleme: 10:47 - 3/06/2015 Wednesday
AA

Yozgat'ta "Alternatif Ürün Projesi" kapsamında 4 dönümlük alana ekilen çilek, üreticiye gelir getirmeye başlayınca bu yıl çilek dikilecek alan 43 dekara çıkarıldı.



Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat'ta 2011 yılında gerçekleştirilen deneme amaçlı çilek ekiminden olumlu sonuç aldıklarını söyledi.



Yozgat ve ilçelerinde çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirerek, ilde tarımsal çeşitliliğini artırmak istediklerini belirten Özdemir, "2011 yılında Yerköy ve Yenifakılı ilçelerinde toplam 4 dekar alanda tesis edilen bahçeye 24 bin adet çilek fidesi dikimi yaptırdık. 2013 yılında ise Sorgun ilçesinin Çiğdemli beldesinde toplam 4 dönümlük alanda çilek bahçesi kuruldu. Üreticilerimiz 6 ton civarında ürün aldı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak çilek üretimini geliştirmek amacıyla, bu yıl da 43 dekar alanda kullanılmak üzere 2 bin 580 kilo malç, 258 bin adet çilek fidesi temin ederek, çiftçilere dağıtımını yaptık" diye konuştu.



İl Özel İdaresi'nden aktarılan kaynaktan 104 bin 232 lira kullanılarak, Sorgun'da 25, Yozgat merkezde 2 çiftçinin projeden faydalandırılmasının uygun bulunduğunu anlatan Özdemir, üreticilere bir dekar alan için 6 bin adet çilek fidesi ve 60 kilo malçın verildiğini kaydetti.



Özdemir, çiftçilerin sulama, dikim ve bakım işlemlerini ise kendilerinin yapacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:



"Bu yıl dikim yılı olması nedeniyle Temmuz ayı sonuna kadar oluşan çiçeklerin ve koltuk sürgünlerinin koparılması konusunda çiftçilerimize gerekli uyarılar yapılmıştır. Bitki gelişiminin tamamlanmasının ardından Ağustos ayı başından itibaren oluşan çiçeklerden meyve alınabilecek. Yıl sonu itibariyle dekardan 500–600 kilo ürün alınması planlanmakta. Asıl verim yılı olan 2016'da ise dekardan 3-4 ton verim alınmasını öngörüyoruz. 2016 yılı Haziran ayından itibaren bütün yaz boyu çilek meyvesi hasadı devam edecek."



6 ay boyunca ürün alınıyor


Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli Beldesinde 2013 yılında çilek yetiştirmeye başlayan Ömer Nazlıgül, 2 dekar araziye çilek diktiğini söyledi. Yılda 6 aya yakın ürün aldığını aktaran Nazlıgül, "Mayıs ayında ürün almaya başlıyoruz. Ekim ayının ortaları kadar ürün alıyoruz. Geçen yıl 2 tonun üzerinde ürün aldım. Ancak bu yıl 4 tona yakın ürün alırız diye ümit ediyorum" dedi.



Çileğin daha önceki yıllarda ektiği buğday ve diğer ürünlere göre ekonomik getirisinin daha iyi olduğunu belirten Nazlıgül, "Üretimi çok kolay. Her bölgede rahatlıkla yetişebiliyor. Fazla alan kaplamıyor. Bir kez dikimi yapıldıktan sonra 3 yıl boyunca ürün alabiliyorsunuz. Bir dekardan 4 ton ürün elde edebiliyoruz. Mayıs ayında ilk ürünü biraz yüksek fiyattan satabiliyoruz. Daha sonraki aylarda fiyat biraz düşüyor. Bir ton çileği 2 bin lira ila 4 bin liradan satıyoruz. Yani yılda bir dekardan en az 12-16 bin lira gelir elde ediyoruz" ifadeleri kullandı.

#çilek
#Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir
#alternatif
#ürün
9 years ago