|

Çılgın proje çılgın teklif

Nikaragua Panama Kanalı'nın kuzeyinde kıtalararası gemi trafiğini kısaltacak çılgın bir projeyi hayata geçiriyor. Nikaragualı Bakan Dr. Paul Oquist Kelley, Kanal İstanbul hazırlığı yapan Türkiye'yi yatırıma davet etti.

Yeni Şafak ve
15:19 - 30/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:27 - 30/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Orta Amerika'nın 6 milyon nüfuslu küçük ülkesi Nikaragua Türkiye ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerini geliştirmekte kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika ve Karayipler çıkarmasının ardından Nikaragua Cumhurbaşkanı Daniel Ortega'nın özel bakanı Dr. Paul Oquist Kelley Türkiye'ye geldi.



OKYANUSLARARASI KANAL PROJESİ


Geçtiğimiz Çarşamba günü Ankara'da Dış İşleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığıi Türk Müteahhitler Birliği ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüşen Kelley dün de THY Genel Müdürü Temel Kotil ve ekibiyle bir araya geldi. Kelly, Kotil'den başkent Managua'ya uçuş başlatılması için talepte bulundu. Kelley Karayip Denizi'ni Pasifik Okyanusu'na bağlayacak olan InterOceanic Kanal Projesi'nin (Büyük Okyanuslararası Kanal) aynı güzergahı takip eden Panama Kanalı'na rakip olmayacağını söyledi.



KANAL'IN ALTYAPI HİZMETLERİNİ YAPIN


Kanal İstanbul'u yapma hazırlığında olan Türkiye ile işbilirliği öneren konul Bakan ülkesindeki projenin altyapı çalışmalarına katkı istedi. Kelley "Proje içinde iki liman, iki serbest ticaret bölgesi, bir havalimanı, demiryolu projesi ve daha birçok alt ve üst yapı projesini de beraberinde getiriyor. Türkiye tüm bu projelerde yer alabilir" dedi.



ELÇİLİKLER AÇILIYOR


Türkiye ile Nikaragua diplomatik temaslarını da güçlendirmeyi planlıyor. Nikaragua Fahri Başkonsolosu Önder Yücer önümüzdeki aylarda karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasını beklediklerini belirtti. Yücer paraf edilmiş sivil havacılık anlaşmasının birkaç haftada imzlanmasının beklendiğini söyledi.



Panama'dan
daha derin
olacak


Nikaragua'nın kanal projesi, özellikle Panama kanalından geçemeyen yüksek tonajlı gemiler için planlanmış. Ayrıca proje Panama Kanalından daha derin olacak. Özellikle ekolojik dengeler için bunun oldukça önemli olduğu belirtiliyor.



Dinamik ekonomiye sahip


Tek haneli enflasyon, görece yüksek rezerv ve yüzde 1'in altında mali açık ile Nikaragua Orta Amerika'nın en dinamik ekonomisi. Bakan Paul Oquist Kelley, yatırımcı için Latin Amerika ve Karayipler'de en düşük maliyetin Nikaragua'da olduğunu kaydetti.



Nikaragua üzerinden satış yapın


Nikaragua'nın ABD, Latin ve Orta Amerika'ya ihracat yapmak isteyen ülkeleri için ideal bir seçim olacağını vurgulayan Kelley, Orta Amerika ülkeleri, Dominik Cumhuriyeti ve ABD arasındaki serbest ticareti düzenlerken CAFTA-DR anlaşması ile bu ülkelere ihracatın kolaylaştığını belirtti. Ayrıca geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye'nin gözlemci üye olarak yer aldığı Orta Amerika Entegrasyon Sistemi Anlaşması SICA ile de ABD'ye ihracat yapılabildiğine dikkat çekti. Ayrıca ülkenin AB ile henüz tamamlanan bir ticari işbirliği anlaşması bulunuyor. Nikaragua bu anlaşmayı onaylayan ve Avrupa'ya ihracat yapacak olan ilk Latin Amerika ülkesi.






#panama
#çılgın proje
#kanal
9 yıl önce