|

Çin'den büyük sabai

Çin'de sürdürülen yolsuzlukla mücadele soruşturmaları, dünyanın önde gelen enerji firmalarını da içine almaya başladı. Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'un Asya Uzmanı Meidan, "Bu operasyonun sebeplerinin en başında bazı siyasi kadroların tasfiyesi ve kamu iktisadi teşebbüslerinin reformuna karşı direnci baskılama girişimi geliyor" dedi.

Yeni Şafak
16:30 - 1/05/2015 Cuma
Güncelleme: 13:32 - 1/05/2015 Cuma
AA

Çin'de sürdürülen yolsuzlukla mücadele soruşturmaları, dünyanın önde gelen enerji firmalarını da içine almaya başladı.



Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, 2012'de göreve gelmesinin ardından başlattığı yolsuzlukla mücadele kampanyası, ülkedeki önemli enerji firmalarının yöneticileri hakkında da soruşturmalara neden oldu.



Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'un Asya Uzmanı Michal Meidan, Çin'de yolsuzlukla mücadelenin en büyük devlet firmalarından başladığını ifade ederek, "Bu operasyonun sebeplerinin en başında bazı siyasi kadroların tasfiyesi ve kamu iktisadi teşebbüslerinin reformuna karşı direnci baskılama girişimi geliyor. Yöneticilerin soruşturulmasındaki nedenlerden biri de sistem içindeki siyasi bağlantıları" dedi.



Devlet kurumlarındaki yolsuzluk soruşturmalarının enerji alanında Sinopec, CNPC, CNOOC gibi Çinli büyük enerji firmalarının yöneticilerini de hedef aldığını anlatan Meidan, soruşturmaların ayrıca otomotiv, iletişim ve kamu hizmeti veren 26 devlet kuruluşunun yöneticilerini kapsadığını söyledi.



Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu da Çin'de yolsuzlukla mücadelede süreci kapsamında geçmiş dönemden gelen yöneticilerin tasfiye edildiği izleniminin oluştuğunu kaydederek, "Şirket yönetimleri siyasi kararlar sonrasında dağıtılıyor. Uygulamaya bakıldığında çok güçlü isimlerin aniden adı yolsuzluğa karışmış oluyor. Doğrudan suçlamalara konu olan kişilere baktığımızda daha çok önceki yönetimin atadığı kişilerin ön plana çıktığını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.



Çolakoğlu, daha önceki yönetimler tarafından da yolsuzlukla mücadele söyleminin kullanıldığını dile getirerek, "Akla şu sorular geliyor; yolsuzlukla mücadele siyasi bir hesabı mı içeriyor acaba? Yoksa yolsuzluk adı altında Şi Cinping kendi ekibini mi kuruyor?" diye konuştu.



Çin'de son iki yılda milyonlarca kişinin isminin yolsuzluk soruşturmalarında geçtiği belirtiliyor. Son dönemde ise büyük şirketlerin yöneticileriyle ilgili soruşturmaların açılması dikkati çekiyor. Ülkenin en büyük 500 şirketi listesinde birinci sırada bulunan petrol şirketi Sinopec'in Genel Müdürü Vang Tienpu, Çin Ulusal Açıkdeniz Petrol Şirketi (CNOOC) eski genel müdür yardımcısı Vu Cınfang ve Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) üst düzey yetkilisi Liao Yongyüen de haklarında soruşturma açılan isimler arasında yer aldı.



Çin'in bir dönem en güçlü siyasetçilerinden eski politbüro üyesi ve Çongçing Valisi Bo Şilay, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak müebbet hapis cezası aldı. Eski Ulaştırma İdaresi Başkanı Cang Şuguang'a da yolsuzluk gerekçesiyle iki yıl ertelemeli idam cezası verildi.



Soruşturmalar askeri birimlere de sıçradı ve Çin Merkezi Ordu Komisyonu'nun eski Başkan Yardımcısı General Şü Sayhou rüşvet almaktan suçlu bulunarak Çin Komünist Partisi'den ihraç edildi. Şü'nün ayrıca general rütbesi de elinden alındı.

#Çin
#Şi Cinping
#Chatham House
#Sinopec
#CNPC
#CNOOC
9 yıl önce