|

Damak tadımızı Paris'e taşıdık

Türk şirketleri, gıda sektöründe dünya liderliği hedefiyle Paris'teki SIAL 2014 fuarına adeta çıkarma yaptı. İTO Başkanı Çağlar, ''227 şirketimiz ürünlerini 5 bin 783 metrekare alanda sergiliyor. Bu gıda sektörümüz için gurur verici'' dedi.

Orhun Ünal
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 22:53 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Damak tadımızı Paris'e taşıdık
Damak tadımızı Paris'e taşıdık

Gıda sektöründe dünyanın liderliğini hedefleyen Türk şirketleri çıtayı yükseltti. 227 Türk gıda firması Fransa''daki dünyanın en önemli gıda fuarlarından SIAL 2014''e çıkarma yaptı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, toplam katılımın 265''i bulduğunu belirterek Türkiye''den en yüksek sayıda şirket katılımını gerçekleştirdiklerini söyledi. Çağlar, ''Bu yıl 227 şirketimiz ürünlerini 5 bin 783 metrekare alanda sergiliyor. Bu gıda sektörümüz için gurur verici bir tablodur'' dedi. Fuarda Brezilya''dan Avustralya''ya kadar alım heyetlerinin bulunduğunun altını çizen Çağlar, ihracat yapılmayan yerlerin de potansiyelinin burada oluştuğunu kaydetti.

HEDEF RUSYA PAZARI

Avrupa Birliği ülkeleri ile tarife dışı sorunların çözümü için Tarım Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı''nın girişimleri bulunduğunu belirten Çağlar, ''AB normlarına gıda ürünlerini uydurmamız gerekiyor. Tarife dışı engeller olabiliyor. Bakanlık, odalar birliği top yekun hareketle bunları aşıyoruz. Rusya pazarı AB ambargosu sebebiyle kuvvetli bir şekilde önümüze geldi. O pazarlarda daha fazla yer alabilirsek o pazarı kaybetmeyiz'' değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA KALİTESİNDE ÜRETİM

SIAL Fuarı''nda gazetecilerle buluşan Çağlar, Türkiye''nin gıda sektöründe büyük potansiyeli olduğunu vurguladı. Çağlar, ''Potansiyelimizin tamamını ihraç edebiliyoruz. Suriye ve Irak daraldı; hemen Avrupa ve diğer ülkelere sattık. Ürettiğiniz ürünler sizi, ''sat beni'' diye itiyor. Dünyanın en kaliteli ürünlerini yapıyoruz'' şeklinde konuştu.

TARIMDA HASILA 62 MİLYAR $

İTO Başkanı Çağlar, Türkiye tarımının 62 milyar dolarlık hasılası ile AB arasında birinci, dünyada ise yedinci sıraya yükseldiğini belirterek gıda, içecek, tarım ve hayvancılık ürünleri ihracatının 16 milyar doları bulduğunu kaydetti. Kuraklık sorununa da değinen Çağlar, ''Son dönemde iklimsel etki nedeniyle rekoltede iniş ve çıkışlar yaşıyoruz. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi''nin yeni fazlarının devreye girmesiyle tarımsal hasılamız katlanarak büyüyecek" dedi.

Paris''teki SIAL 2014''te incelemelerde bulunan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye''nin 2012 yılı itibariyle dünya üretiminde lider olduğu ürünler listesinin birinci sırasında fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayvanın yer aldığını kaydetti.

105 ülkeden 6 bin şirket

- SIAL''e bu yıl 105 ülkeden 6 bin 300 katılımcı şirket katılıyor. Bu şirketlerin % 85''i Fransa dışından geliyor.

- SIAL'e Paris dışında Kanada, Brezilya, BAE, Filipinler ve Çin gibi 10 ayrı ülkede düzenleniyor.

- Fuara 150 bin gıda profesyoneli beklenirken, bunların % 63''ü Fransa dışından gelecek.

9 ayrı ülkede toplam 23 fuar gerçekleştirdi

İTO Başkanı Çağlar, bu yıl 9 ayrı ülkede toplam 23 fuar organizasyonu gerçekleştirdiklerinin bilgisini verdi. Çağlar, ''Bunların ikisi Türk Ürünleri Fuarı; birini Kamerun''da geçtiğimiz ay açtık. Bir diğerini de aralık ayında Vietnam''da açıyoruz. Diğer 21 fuar da milli katılım düzeyinde Türk firmalarını götürdüğümüz SIAL Paris gibi dev fuarlar. Birçok fuarda da info stantla ülkemizi temsil ediyoruz'' diye konuştu.

Bisküviden çikolataya yüzlerce firma

Paris''te önceki gün kapılarını açan dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarlarından SIAL, İTO''nun bir araya getirdiği 227 Türk firmasının yenilikçi ürün gösterisine sahne oldu. Türk firmaları bu yıl kuruluşunun 50''nci yılını kutlayan SIAL Fuarı''nda genel gıda, bisküvi, çikolata, şekerleme, içecek, dondurulmuş ürünler ve gıda teknolojileri alanlarında yüzlerce farklı ürün ve hizmetini tanıttı. SIAL Paris Fuarı, bu yıl ''mutluluk gıdada'' sloganıyla gerçekleştiriliyor.


10 yıl önce