|

Davutoğlu: AB bize karşı tutumunu değiştirmeli

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos'ta katıldığı B-20 Resepsiyonu'nda, AB bize karşı tutumunu değiştirmeli, barışın gelmesi için ekonomik paylaşımın şart olduğunu belirten başbakan, dünyadaki adalet anlayışını sağlamalıyız. G20 ülkeleri buna inanmalı. Türkiye bir köprü görevi görecektir" dedi.

16:40 - 23/01/2015 Cuma
Güncelleme: 17:37 - 23/01/2015 Cuma
Yeni Şafak

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları: 


AB bize karşı tutumunu değiştirmeli. İlk çözüm ortak kader anlayışı olmalı. G20 ülkeleri buna inanmalı. Türkiye bir köprü olacak. Bu bizim adalet anlayışımız. Sahra altı ülkelerinin 20'sinde elektirik yoksa bunu çözmeliyiz. Biz AB'nin bize güvenmesini ve kapılarını bizlere açmasını bekliyoruz. Aslında bu çok ilginç. Avrupa'da bir yerde bir fuar olduğu zaman ortak piyasa sayesinde AB üyeleri kolaylıkla oraya gidebiliyor fakat bu fuarlara üretim yapan şirketler vize almak zorunda. Ben size başka bir örnek vereyim.


Başkanlık sürecimizde İpekyolu örneğini alıyoruz. G-20 zirvesini kast ediyorum. Burada G var. G global demek. Aslında İpekyolu'ndaki karavan ilişkileri gibi. İnternet gibi iletişim araçları ile iletişim kuruluyor. İnsanlar teknoloji sayesinde yaklaşıyor artık.


Türkiye köprü olacaktır


Ne gibi çözümler gelebilir. İlk çözüm ortak kader anlayışı olmalı. G-20 liderleri ortak kadere inanmalı. Biz Türkiye'nin bir köprü haline geleceğini söyledik. En az gelişmiş ve en çok gelişmiş ülkeler arasında biz bağ kurmak köprü kurmak istiyoruz. Bu bizim adalet anlayışımız. Adalet olmazsa barış da olmaz.


20 Milyon kadar kişinin elektriğe erişimi yoksa biz kendimizi barış ve güven içinde hissedemeyiz. Biz Kuzey ve Güney arasında, zengin ve yoksul arasında dünya ekonomisinin marjinal sektörler arasında köprü olacak ve sinerji oluşturacağız. Bunu ancak politik siyasi kararlar alarak yapamayız. Uygulama iş demektir. Uygulama yapılmadan alınan kararlar kağıtta kalır. Biz bu noktada iş dünyasına güveniyoruz.


Getireceğiniz yenilikçi fikirlere açığız. Bu yüzden başkanlık sürecimizde daha fazla etkileşimin olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Artık karşılaştığımız kriz ekonomik ve siyasi bir krizdir. Finansal krizde 2008'de yaşandı bunu yönetemediğinizde ekonomik krizle karşılaşılıyor. Ekonomik krizi yönetemeyen ülkeler sosyal krize gidiyor, işsizlik ortaya çıkıyor ardından bir çok sorun ortaya çıkıyor.

Biz Türkiye'de bunu farkettik ve 2008'den bu yana finans sektörümüzü güçlendirdik. Zaten çok güçlüydü. İstikrar konusunda en büyük sorun istihdam konusudur. Bu noktada kararlı politikalarımızla 2008-2009 krizinden sonra bir çok iş oluşturduk. 


Dünyadaki adaleti sağlamak zorundayız


Türk yönetimi esnasında dahil edici bir şekilde çalışacağımızı belirttim ve adil bir ekonomik sistemin nihai barış için gerekli olduğunu ilettim. Akademisyenler kitaplar yazabilirler siyasiler kararlar alabilirler. Ancak bir piyasa yapısı bu işi bu teorileri ve kararları uygulamazsa hepsi boşa gider. Piyasada etik uygulanmazsa hiç bir işe yaramaz. Çok harika kararlar alınabilir ama bunlar tatbik edilmezse hiç bir işe yaramayacaktır. Hepimiz buradayız biz aslında uluslararası iş dünyasının en seçkin grubuyuz ve bu gruba dahil olmak dolayısıyla da geleceğin sorumlulukları da bizim omuzlarımızda.

Aynı zamanda dünyadaki adaleti sağlamak da görevimiz. Ben aslında bu söylediklerimi bir kaç kez tekrarladım. BM'de olsun başka yerlerde olsun. Bizim mentalitede bir değişikliğe ihtiyaç var. Mentalite değişikliği yapmazsak uluslararası sistemde barışa ulaşamayız. Biz bu yıl mentalitemizde de uygulama stratejilerimizde ve yaklaşımıızda paradigma değişimi yapacağız. Empati kurmak çok önemli. Etik açıdan küresel hayata baktığımızda empati sayesinde en iyi etik değerleri uygulayabiliriz. Bunu yaparken de devlet liderlerinin bir araya geldiği insanların geleceğinin aydınlık olacağı bir aydınlık gelecek düşünüyoruz.


Ayırım yapmadan hizmet edeceğiz

Sizin ulusunuz tüm insanlığın bir parçası ve günün sonunda bütün çabalarımız aslında insanlık için yapılıyor. Biz Türkiye'nin G-20 başkanlığı için kimseye ayrımcılık yapmadan dinine diline etnik kökenine bakmadan hizmet sağlayacağız. Rifat Bey ve diğer tüm Türk liderlere ve arkadaşlarımızla bu çalışmaları yürüteceğiz.

#davutoğlu
#davos
#başbakan canlı
9 yıl önce