|

Dev projeye sürpriz öneri

Rusya’nın Güney Akım’ı iptal ederek, önerdiği 'Türk Akımı' projesine yönelik süreç devam ederken, 'kardeş ülke rotası' gündeme geldi.

Yeni Şafak
10:56 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 09:00 - 1/02/2015 Pazar
Diğer

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akımı’nın, Trakya’dan sonraki bölümünde Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek gibi ülkelere hattın uzatılabileceğini söyledi. Yeni akım projesinin kapasitesinin fazla olduğunu belirten Kumbaroğlu, Türkiye’nin burada devreye girebileceğini kaydetti.


Konuya ilişkin çalışma yaptıklarını aktaran Kumbaroğlu ''Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a bu görüşleri iletmek istiyoruz. Bunun için Türkiye’nin inisiyatif alması lazım. Görüşümüzü tamamladıktan sonra resmi yazıyla bakanlığa ileteceğiz. Konuştuğumuz hatların ekonomik değerini ortaya koyup bunu bakanlığa sunabiliriz'' diye konuştu.



10 MİLYAR DAHA UCUZ

Star'ın haberine göre, Türk Akımı ile Avrupa’ya gidecek hattın soydaşların olduğu coğrafyadan geçmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Kumbaroğlu ''Türk Akım Türkiye’ye geliyor, buradan Yunanistan’a gidiyor, gerisi belli değil. Ana hattın gittiği ülkeleri içine alan bir birliğin kurulmasının iyi olacağını düşündük'' diye konuştu.


Güney Akım’ın baştan sakat doğan bir proje olduğunu dile getiren Kumbaroğlu ''Çünkü ekonomik değildi. 930 kilometresi Karadeniz’in altından geçiyor. Maliyetin yüzde 60’ı burada, 30 milyar dolar hesaplıyorlardı. Türkiye’den geçse Mavi Akım 380 kilometre çok daha ucuz olacak. 10 milyar dolar ucuzlayacak'' dedi.


TÜRKİYE MERKEZ OLUR

Türkiye’nin, Türk Akım’la merkez olacağını dile getiren Kumbaroğlu ''Avrasya Birliği kuruyoruz. 18 ülke var. Hazar ve Karadeniz etrafındaki ülkeler var. Türk Akım kapasitesi olarak çok daha fazla. Türk Akım geldiğinde bu Balkanları besleyen hat lazım. Rusya, Bulgaristan’ı istemiyor. Yunanistan’a girecek bu hat. Balkanlardan çıkış için Makedonya’dan çıkacak. Sonra farklı güzergahlar olabilir. Çoğu Kosova, küçük kesim Sırbistan. Kosova’dan geçebilir. Arnavutluk, Karadağ, diğer ülkeler var. Bu hattı besleyebilir'' dedi. Güney Akım için boru üretiminin başladığını belirten Kumbaroğlu, Türk Akımı’nın bu nedenle daha hızlı hayata geçeceğini kaydetti.


''DOĞALGAZDA EN EKONOMİK GÜZERGAH TÜRKİYE VE İRAN''

İran Milli Gaz Şirketi Uluslararası İşler Müdürü Azizullah Ramazani ''Türkmenistan ve Azerbaycan doğalgazının İran ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının en ekonomik güzergah'' olduğunu belirtti. 


İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, Ramazani ''Avrupa’ya ulaştırılacak Türkmenistan ve Azerbaycan doğalgazının İran ve Türkiye üzerinden ihraç edilmesini öneriyoruz. Çünkü İran, Avrupa’ya doğalgaz taşımada en ekonomik ve en tasarruflu güzergah'' dedi.


KAPASİTE YÜKSEK

Ramazani, şunları söyledi: ''Bazı Avrupa ülkeleri, Türkmenistan doğal gazının Hazar Denizi üzerinden geçmesini istiyor. Ancak bu planın ekonomik ve uygun olmadığını düşünüyoruz. Bölge ülkeleri Avrupa’ya gaz ihraç etmek için iyi bir kapasiteye sahip. Avrupa da kendi enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için bunu kullanabilir.''

#rusya türkiye iş
#kardeş ülke rotası
#türk akımı
9 yıl önce