|

Devrim sonrası yatırım atağı

Arap Baharı'ndan sonra yeniden ayağa kalkmak için çabalayan Tunus, yeni anayasasını yazdı, koalisyon hükümeti ile yola devam ediyor. 200 milyon kişiye ulaşabilen imtiyazlı coğrafi konumuyla Tunus; Türk ürünlerine ve Türk yatırımcısına açık davet yolluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:19 - 26/05/2015 Salı
Yeni Şafak

Yasemin Devrimi'nden sonra yabancı yatırımların tek tek ülkeden kaçtığı, üretimin durduğu Tunus, ekonomisini eski canlılığına kavuşturmaya çalışıyor. Tunus, Haziran'da oldukça büyük bir yatırım zirvesine ev sahipliği yapacak. Tunus'un yabancı yatırım politikalarını, Tunus Yatırım Ajansı (FIPA) Türkiye Temsilcisi Numan Laghouili ve Danışmanı Aydın Aydoğan ile konuştuk. Devrimden sonra beşincisi düzenlenecek olan Tunus Yatırım Forumu (TIF), 12-13 Haziran tarihlerinde.



50 ÜLKEDEN 2000 ŞİRKET KATILACAK


Tunus gerçeklerini tüm dünyaya birinci ağızdan anlatmak istediklerini belirten Numan Laghouili, bu yılki Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) toplantısının da Tunus'ta gerçekleşeceğini söyledi. Forum boyunca özellikle sektörel bazdaki bu yatırım imkânları anlatılırken bir yandan da dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yatırım ajansları başkanları kendi ülkelerini anlatacak, B2B sektör görüşmeleri gerçekleşecek. 2014'teki gerçekleşen Forum'a yaklaşık 50 ülkeden 600'ü yabancı olmak üzere (Avrupa ağırlıklı) bin 800 şirketin katıldığını ifade eden Laghouili, bu yıl ise 2000'den fazla şirket beklediklerini söyledi.



200 MİLYONLUK PAZARIN KAPISI


Tunus'un aslında Türk ürünlerine sunduğu ciddi bir pazar imkanı söz konusu. Ülkenin Kuzey Afrika'nın hemen giriş kapısı konumunda olması, Türk iş adamlarına 200 milyon insanın yaşadığı Afrika pazarına giriş kapısı olma potansiyelini taşıyor. Türkiye'de yatırım ajansının bir temsilciliğinin açılmasını ise Laghouili şöyle açıklıyor: “Tunus'la Türkiye arasındaki tarihi kardeşlik, işbirliği hepsi bir tarafa Türkiye dünyanın birçok ülkesine yatırımcı gönderiyor.


Biz de bu fırsatlardan payımızı almak için Türkiye'de ofis açtık.”



YERLİ ŞİRKETLE AYNI İMTİYAZLARA SAHİP


Tunus'a yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar Tunus'ta şirket kurdukları an itibari ile Tunuslu şirketlere tanınan her türlü ayrıcalıktan istifade edebiliyor. Ayrıca Tunus'un çifte vergilendirmeyle alakalı 52 anlaşmaya, yatırımların korunması ve teşviki adına da 54 ikili anlaşmaya taraf. Yatırım Ajansı Türkiye temsilcisi Laghouili Tunus'un Libya ve Cezayir gibi ülkelerde operasyonlarını büyütmek isteyen yatırımcılar için de oldukça cazip ve ayrıcalıklı bir konumda olduğunun altını çizdi ve ülkelerindeki en gözde sektörlerin otomotiv, elektrik ve gıda olduğunu kaydetti.



AZ PARA İLE ÇOK ŞEY DEĞİŞEBİLİR


Tunus Yatırım Ajansı'nın Türkiye temsilciliği danışmanı Aydın Aydoğan ise enerji dışındaki sektörlerde Tunus'un 1 milyar 300 milyon dolarlık bir yatırım çekmeyi planladığını belirtti. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın da yaklaşık 10 yıl boyunca Körfez ülkeleri Koordinatörlüğü temsilciliğini yapan Aydoğan, bu rakamın komik denecek kadar düşük olmasına rağmen Tunus'ta çok şeyi değiştireceğine dikkat çekti.


#Tunus Yatırım Ajansı
#Aydın Aydoğan
#Laghouili
#Yasemin Devrimi
9 yıl önce