|

Dijital bakanlık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; bürokrasinin azaltılması ve mevzuatın basitleştirilmesi strateji belgesi çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Vatandaşların en çok şikayet ettiği bürokrasinin artık kabus olmaktan çıkarılacağını ifade eden Işık, “Şu ana kadar bakanlık olarak istediğimiz evrakların neredeyse yüzde 60’ını talep etmekten vazgeçiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:44 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi strateji belgesini, kamu-üniversite-sanayi işbirliği strateji belgesini, bürokrasinin azaltılması ve mevzuatın basitleştirilmesi strateji belgesi çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Vatandaşın bürokrasi kabusunun sona ereceğini, mevzuatın basitleştirilmesi (BASEM) stratejisiyle reform niteliğindeki adımları attıklarını dile getiren Işık, "Şu ana kadar bakanlık olarak istediğimiz evrakların neredeyse yüzde 60'ını talep etmekten vazgeçiyoruz” dedi.



PROTOKOLLER YAPILMAYA BAŞLANDI


Bakanlığın uzun mevzuat ve bürokrasi sürelerini ve külfetini azaltacak çalışmalar başlattığını dile getiren Işık, evrakların büyük çoğunluğunu, diğer kamu kurumlarından elektronik ortamda alma imkanına ulaştıklarını söyledi. Bu belgeleri de vatandaştan istemeyeceklerini kaydeden Işık, “Örneğin; Tapu ile ilgili bir bilgi mi gerekiyor? Doğrudan biz alacağız. Adalet Bakanlığı'yla ilgili bir bilgiyi doğrudan UYAP'tan alacağız. Bu konuda protokol yapmaya başladık” diye konuştu.



VATANDAŞLAR ELEKTRONİK İMZA ATACAK


Vatandaştan istenecek belgelerin büyük çoğunluğunu da elektronik imzalı olarak alınması için çalıştıklarını kaydeden Işık, “Bizim hedef kitlemizde sanayici, işadamı, girişimciler var. Onlardan ya elektronik imza ya da mobil imza isteyeceğiz. Yani bize bir evrak göndereceklerse, onu internetten indirecek elektronik imzası ile bakanlığa gönderecek. Bakanlığa gelmesine gerek kalmayacak” diye konuştu.



Evraktan % 90 vazgeçilecek


Bugün itibariyle vatandaşlardan istenilen evrakların yüzde 90'ından fazlasından vazgeçtiklerini kaydeden Işık “Burada bir tek Maliye Bakanlığı'nın istediği fatura gibi kıymetli evrak niteliğinde saydığı evraklarla ilgili işlem yapamıyoruz. Onları da ıslak imzalı ya da fiziksel ortamda istiyoruz. İleride bu evrakları da elektronik ortama aktarmayı hedefliyoruz. Personelimizi doğrudan hizmete yönlendirmiş olacak" diye konuştu.



Bürokrasi azaltılacak


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili 5-6 kurumunda bürokrasinin azaltılması için mevzuat değişiklikleri gerekecek. Bugün itibariyle istenen evrak sayısının da binlerle ifade edildiğine dikkat çekiliyor. Bunların yüzde 15'inden bugün vazgeçilebileceğinin tespit edildiği belirtildi.










#dijital bakanlık
#basem
#Fikri Işık
9 yıl önce