|

Dış finansman canlanacak

Ekonomiye kaynak sağlayan bankalar yurt dışı borçlanmalarda elini güçlendirdi. Altyapı projelerinin finansmanında Türk bankalarının fon bulma sıkıntısı olmadığını açıklayan Aktif Bank Üst Yöneticisi Halisdemir, ''Bu yıl dış finansman açısından Türk bankaları adına canlı bir yıl olacak'' dedi.

.
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:15 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Dış finansman canlanacak
Dış finansman canlanacak

Aktif Bank Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Önder Halisdemir, ''Bu yıl dış finansman açısından Türk bankaları adına canlı bir yıl olacak'' dedi. Bankacılık sektöründe teknolojinin daha yoğun kullanıldığını, tüketicinin hak ve hukukunun daha çok ön plana çıktığını ve yapılan düzenlemelere de bunun damga vurduğunu anlatan Halisdemir, bankaların mali bünyelerine bakıldığında gayet sağlıklı ve dünyadaki diğer bankacılık sektörleriyle karşılaştırıldığında sermaye yeterliliği ve karlılık konusunda çok daha iyi bir konumda olduğunu vurguladı.

KOBİ''LERE ÖNCELİK

Bu sene regülatörlerin daha çok KOBİ alanında önceliklerinin olduğunu belirten Halisdemir, ''KOBİ kredilerinde gelişimler göreceğiz. İmalat sektöründe KOBİ''lere yönelik adımların atılacağını düşünüyoruz'' dedi. Halisdemir, altyapı projelerinin finansmanı konusunda Türk bankalarının fon bulma ve projelere aktarma açısından herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya olmadığını vurguladı. Aksine Avrupa Merkez Bankası''nın (ECB) genişlemeci politika uygulamasının Türk bankaları için olumlu olacağını ifade eden Halisdemir, ''Bu yıl dış finansman açısından Türk bankaları adına canlı bir yıl olacak'' diye konuştu.

YILDA 1 MİLYAR BİLETLEME

Aktif Bank''ın Türkiye''nin en büyük yatırım bankası olduklarını ve Türkiye''nin değerlerine yatırım yaptıklarını belirten Halisdemir, banka olarak yarattıkları değerleri şöyle anlattı: ''Şu anda yılda 500 bin kullanıcısı var. İkinci olarak toplu ulaşımda Avrupa''nın en büyük entregratör firmasını kurduk. 19 büyükşehir ve 40 şehirde hizmet veriyoruz. Yılda 1 milyar biletleme yapıyor. Uluslararası ihaleler alıyoruz.''

Bakkaldan maç bileti

''Passolig'' hakkında bilgi veren Halisdemir, Passolig''in tüm taraftar ve maça gitmeyenlerle tanıştığını ve kısa sürede 300 binlik bir kitleye ulaştığını söyledi. Halisdemir, şöyle devam etti: ''Türkiye''nin en ucuz kartını yapmak istedik. Yalnızca alışverişte geçen kredi kartları 60 TL''den başlarken, bizimki hem alışverişte geçiyor, hem maça sokuyor hem de ulaşımda geçiyor. Bu kart 15 TL bedel ile Türkiye''nin en ucuz ve en özellikli kartı oldu. Üstelik bu bedelin yarısı kişinin seçtiği takıma gidiyor. Yıl sonunda en az 500 bin - 550 bin kart satışına ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda milyon kişilere ulaşacağını düşünüyorum. Taraftar, Passolig ile 4 bin civarında bakkal ve benzin istasyonundan maç biletine erişebiliyor'' dedi.

Finans merkezi çıpa

Halisdemir, Türkiye''nin hikayesinin yeni başladığını, yerli firmaların daha fazla çalışarak değer üretmesi ve bu değerleri önce yerel sonra da uluslararası değerlere dönüştürmenin hedeflenmesini gerektiğini vurguladı.''Nasıl Avrupa Birliği ile müzakereler Türkiye için bir çıpa ise İstanbul Finans Merkezi de finans sektörümüz açısından bir çıpadır'' diyen Halisdemir, İstanbul''un bir finans merkezi olması durumunda burada fon birikeceğini ve çevre ülkelerin de bu fonlara erişebileceğini kaydetti.

10 yıl önce