|

Diyarbakır'a çılgın proje

Diyarbakır'da, 200 bin kişiye istihdam sağlayacak dev bir proje başlıyor. Projeyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki verimli topraklar suyla buluşacak, bölge halkının geliri artacak. Sulama alanı açısından Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci barajı olacak Silvan Barajı'nın da içinde yer aldığı 8 baraj, 20 kilometre uzunluğunda 2 tünel ve sulama şebekelerini kapsayan Silvan Projesi ile 2.5 milyon dönüm arazi suya kavuşacak.

Yeni Şafak
08:18 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 05:20 - 26/05/2015 Salı
Diğer

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'ın en büyük sulama projesi olan Silvan Projesi'nin Diyarbakır'da yapıldığını, bunun GAP Eylem Planı'nın en önemli sulama projesi olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bunun anlamı, doğrudan ve dolaylı olarak en az 200 bin insana istihdam demektir. Çiftçilerin geliri artacak. Diyarbakır'da üretim patlaması olacak. Diyarbakır'ın ekonomisi dönüşecek, refahı ve istihdamı artacak. Maliyeti 6.8 milyar liradır. Ben bunu Diyarbakır'ın 'çılgın' projesi olarak görüyorum. Çılgın derken, büyük ve dönüştürücü bir projedir. Aşama aşama hayata geçiriyoruz” dedi.



ENGELLEME ÇABASI VAR

Projenin yapımını engellemek için terör örgütünün, baraj inşaatlarına saldırı düzenlediğini, bu saldırıların gençlerin geleceğini ve çiftçinin gelirini hedef aldığını anlatan Yılmaz, “Siyasi görüşümüz ne olursa olsun bu projelerimize sahip çıkmamız lazım. Yöremizin hizmete ve hızlı kalkınmaya ihtiyacı var. Bunun en kestirme yolu bu projemizin hayata geçmesidir. Arazilerin suya kavuşturulmasıyla tarıma dayalı sanayide büyük gelişme olacaktır. Tamamlandığında Diyarbakır çok farklı bir il haline gelecek” dedi.



Yıllık 1 milyar lira getirecek

Silvan Projesi'nde Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı'nın yanı sıra Başlar, Kuruçay, Ambar, Pamukçay, Karacalar, Kıbrıs ve Bulaklıdere barajları yer alıyor. Türkiye'nin haberine göre, hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santrali gücüne sahip ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilen Silvan Barajı'nın gövde yüksekliği 175.5 metre olup, 8.5 milyar metreküp göl hacmine ulaşacak. Tamamlandığında ekonomiye 1 milyar lira katkı sağlayacak. Programa göre projenin ilk kısmı 2018'de tamamlanacak.


#Silvan Barajı
#Diyarbakır
#Atatürk Barajı
9 yıl önce